HRA pisala Nurkoviću: Zaštite od prijetnji i napada Dragojevića

1 komentar(a)
Milisav Dragojević, Foto: Savo Prelević
Milisav Dragojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.03.2017. 15:28h

Akcija za ljudska prava (HRA) pozvala je ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića da zaštititi od prijetnji i napada Milisava Dragojevića, zaposlenog u Željezničkom prevozu, direktora NVO Centar za željeznička istraživanja, i da mu obezbijedi hitno i nepristrasno ispitivanje njegovih tvrdnji o kršenju propisa koje ugrožava bezbjednost na željeznici.

"Dragojeviću je Agencija za sprječavanje korupcije u avgustu 2016. godine obezbijedila status zviždača, prethodno je protiv njega neosnovano vođen disciplinski postupak jer se usudio da javno upozori na kršenje procedure za sticanje dozvola za upravljanje vozovima, a nedavno, 27. marta, mu je prijetio i rukovodilac Službe za saobraćajne poslove Željezničkog prevoza Ilija Lubarda. Kako nas je Dragojević obavijestio, povod za prijetnje njemu i njegovoj porodici ovoga puta bila je izjava koju je dao prilikom gostovanja u jutarnjem programu RTCG, "da mašinovođe koje su uključene u bezbjednost saobraćaja i od kojih zavisi bezbjednost putnika, polažu stručne ispite pred nestručnim i nekompetentnim komisijama, u kojima su pojedinci koji nijesu na propisan način položili stručni ispit za inženjera vuče i koji nemaju neophodno znanje i praksu o načinu rada mašinovođa, pa ga ne čude propusti mladih mašinovođa pri vožnji putnika"", navodi se u saopštenju HRA.

Dodaju da Nurković treba hitno da ispitata istinitost Dragojevićevih tvrdnji o članovima komisija pred kojima mašinovođe polažu stručne ispite i da o rezultatima obavijestite javnost, kao i da zaštitite Dragojevića od budućih prijetnji i napada.

Bonus video: