MINISTARSTVO ODRŽIVOG RAZVOJA I TURIZMA

Negativna medijska kampanja neće imati efekta na posjete iz Rusije

"Crna Gora je bezbjedna destinacija za sve turiste, a Nacionalna turistička organizacija, lokalne turističke organizacije i turistički poslenici uvijek daju sve od sebe da se svi turisti koji dolaze u Crnu Goru osjećaju prijatno i dožive našu zemlju na najljepši mogući način"
43 komentar(a)
Budva, turizam, turisti, Foto: Vuk Lajović
Budva, turizam, turisti, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 30.03.2017. 14:50h

Negativna medijska kampanja na ruskim državnim televizijama neće imati efekat na posjete iz te zemlje, ocijenjeno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Na ruskim državnim televizijama nedavno su emitovane reportaže čija je poruka da Rusi ne treba da posjećuju Crnu Goru.

"Povodom vijesti koja se pojavila u crnogorskim medijima, u kojoj se navodi da su mediji u Rusiji pokrenuli kampanju protiv dolaska ruskih turista u Crnu Goru, ne očekujemo da emitovane emisije i tekstovi, ukoliko se stvarno mogu nazvati "kampanjom", imaju ikakvog efekta na turističku sezonu i broj turista iz Rusije. Crna Gora je već godinama jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija na ruskom tržištu, a u prilog tome govore i podaci Nacionalne turističke organizacije, jer su trenutni buking i najave sa ruskog tržišta još bolje u odnosu na prethodnu godinu, kada je Crnu Goru posjetilo oko 317.000 turista iz Rusije, koji su ostvarili 2,8 miliona noćenja, odnosno 4 odsto više nego u 2015. godini", navodi se u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Kako dodaju, na nedavno održanom međunarodnom sajmu turizma MITT 2017 u Moskvi, ruski turoperatori su najavili povećanje avionskog saobraćaja za oko 30 odsto iz Moskve, St. Petersburga, Samare, Ekaterinburga i drugih gradova. 

"Prema informacijama Turističke organizacije Rusije, pretprodaja aranžmana za Crnu Goru i Hrvatsku ukazuje da je interesovanje ruskih turista prema ovim destinacijama povećano dva do tri puta u odnosu na prošlu godinu, a navodi se da se uglavnom bukiraju standardne ture, na sedam do 14 dana, ali da ima i dosta individualnih zahtjeva. Takođe, kompanija ICS Travel Group potvrdila je da pretprodaja aranžmana za Crnu Goru teče veoma aktivno i da je premašila prošlogodišnje pokazatelje. Crna Gora i dalje intezivno promoviše turističku ponudu na ovom izuzetno značajnom tržištu u saradnji sa privredom i partnerima, uključujući i predstavljanje naše turističke ponude na sajmu turizma u Sankt Petersburgu, koji se održava u periodu 31. marta do 2. aprila".

iz Ministarstva održivog razvoja i turizma navode i da je Crna Gora od strane ruskih turista i investitora godinama prepoznata kao vrlo atraktivna destinacija zbog svojih prirodnih ljepota, raznovrsnosti ponude, povoljne klime i ljubaznosti turističkih radnika.

"Pa očekujemo da se taj trend nastavi, bez obzira na političku situaciju. Crna Gora je bezbjedna destinacija za sve turiste, a Nacionalna turistička organizacija, lokalne turističke organizacije i turistički poslenici uvijek daju sve od sebe da se svi turisti koji dolaze u Crnu Goru osjećaju prijatno i dožive našu zemlju na najljepši mogući način. Maksimalna posvećenost turizmu svih pomenutih subjekata nikada nije zavisila, niti će zavisiti od političke situacije, a naši gosti će znati da to prepoznaju. Crna Gora gradi svoju poziciju na turističkom tržištu raznovrsnom ponudom i sve boljim kvalitetom usluga koje nudi, što pokazuje i konstantan rast turističkog prometa, te ne očekujemo da će tendenciozna pisanja pojedinih medija poremetiti ovaj trend. Činjenica je i da područje Mediterana, kome pripada i Crna Gora, bilježi jednu trećinu turističkih dolazaka na svijetu, pa tako i Crna Gora ima svoj udio u tome. Većina evropskih zemalja na Mediteranu su članice NATO saveza, što do sada nije doprinijelo da ruski, niti bilo koji drugi turisti ne posjećuju te zemlje", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas