Izgubili fakture pa nijesu platili dug

Rađenovićeva šefica kabineta rekla je da se to više puta dešavalo prije nego što je došla, zbog čega je uvela arhiviranje
213 pregleda 3 komentar(a)
Lazar Rađenović, Foto: Luka Zeković
Lazar Rađenović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.03.2017. 05:42h

Bivši gradonačelnik Budve Lazar Rađenović i bivša šefica njegovog kabineta Jelena Baštrica potvrdili su da su postojale neizmirene obaveze prema kompanijama "MM production" i "Vision Team".

Oni su juče svjedočili na ročištu u Privrednom sudu, po tužbi vlasnika MM production, režisera Milana i glumca Milutina Mime Karadžić, kojima je Opština Budva od avgusta 2011. godine ostala dužna 64 hiljade eura. Opština je bila producent serije “Budva na pjenu od mora”.

Baštrica je kazala da je Opština izgubila dvije fakture kojima je trebalo da plati snimanje serije “Budva na pjenu od mora” i da ih nijesu mogli pronaći u arhivi.

Rekla je da se prije nego što je došla za šefa kabineta to više puta dešavalo, zbog čega je uvela proceduru za arhiviranje faktura kako se takve situacije ne bi ponavljale.

“Opština Budva je budžetska jedinica i moramo da planiramo naš budžet, koji moramo pravdati fakturama. Zato je tada bilo potrebno da se sporazumom utvrdi stanje duga, koji bi notar ovjerio, ali i pogledao da li je valjana dokumentacija, na osnovu koje se traže potraživanja”, pojasnila je Baštrica.

Ona je rekla da je mejlom "Vision Teamu" poslala nacrt sporazuma i tabelarni prikaz dugovanja, koji nikada nije potpisan, jer je Rađenović u međuvremenu uhapšen, a njegov nasljednik Srđa Popović nije izmirio dug.

Tvrdi da su postojale tri fakture za pomenutu seriju, ali da su, s obzirom na to da je račun opštine tada bio u blokadi, sve završavali ugovorima o preuzimanju duga.

Advokatica Karadžićeve kompanije Gordana Prica kazala je da su dvije fakture djelimično plaćene, a jedna nije plaćena u cjelosti.

Rađenović, koji je priveden jer je na izdržavanju kazne u ZIKS-u, kazao je da je serija “Budva na pjenu od mora” prevazišla očekivane efekte i da je sa njegove strane, dok je bio predsjednik opštine, postojala volja da se plate dugovanja.

Prica je zaključila da je iz svjedočenja jasno da je postojao dug i da su greškom službenika Opštine fakture izgubljene, dok su kasnije (sporazumom) pokrenute radnje kojima se prekida zastara duga.

Raičković će odlučiti za mjesec, Budva ne šalje zastupnika

Sutkinja Dijana Raičković odluku u sporu će donijeti u roku od mjesec.

Na raspravi se ponovo juče niko nije pojavio da zastupa tuženu stranu - Opštinu Budva, ali je Raičković počela raspravu bez njih.

Opština Budva je u pisanom blagovremeno izjavljenom prigovoru ranije istakla da su predmetne fakture neuredne, te da ne postoji dokaz da su iste blagovremeno uručene Opštini, da je tužbeni zahtjev neuredan i neprecizno postavljen, s obzirom na to da fakture nijesu izdate u skladu sa zaključenim ugovorima, niti iznos tužbenog zahtjeva odgovara visini duga predviđenih predmetnim ugovorima kao i da navedeno potraživanje smatraju zastarjelim.

Bonus video: