Licenca za taksi ako se plati dug

Sekretarijat neće izdavati licencu prevozniku ako ne dostavi rješenje Poreskog organa o reprogramu poreskih potraživanja
638 pregleda 4 komentar(a)
Taksi, Foto: Arhiva "Vijesti"
Taksi, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.03.2017. 19:02h

Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj neće izdavati licencu i izvod licence taksi prevozniku, koji ima neplaćena poreska potraživanja dospjela za plaćanje, ako ne dostavi rješenje Poreskog organa o reprogramu poreskih potraživanja.

To je predviđeno izmjenama Odluke o auto-taksi prevozu, koja je na javnoj raspravi od danas do 12. aprila.

Podgorički taksisti na osnovu poreskog duga duguju 10,37 miliona, od nega je 5,3 miliona eura osnovni dug, dok 5,8 miliona eura otpada na kamate.

U Nacrtu odluke se navodi da je Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju propisano da se licenca neće izdati ako prevoznik više od tri mjeseca nije izmirio obaveze po osnovu poreza i doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

“Međutim, kako je decembra 2016. godine, donijet Zakon o reprogramu poreskog potraživanja, kojim su uređeni uslovi za reprogram poreskog potraživanja poreskog dužnika, to se predloženom odredbom stvaraju uslovi da taksi prevoznik koji ima neplaćena poreska potraživanja dospjela za plaćenje, dobije licencu za auto-taksi prevoz uz uslov da uz zahtjev za izdavanje licence dostavi rješenje Poreskog organa o reprogramu poreskih potraživanja”, navodi se u dokumentu.

Odlukom je propisano da je taksi prevoznik koji obavlja auto-taksi prevoz sa 20 i više vozila, dužan da, obezbijedi najmanje pet odsto vozila od ukupnog broja vozila kojim obavlja prevoz, koja su opremljena platformom za olakšan ulazak i izlazak osoba sa invaliditetom, kao i opremom za njegov bezbjedan prevoz, te da će organ nadležan za poslove saobraćaja, izdati taksi prevozniku izvode licence za vozila.

Dokumentom je propisano da je taksi vozač i lice koje je zaposleno kod preduzetnika, “s obzirom na to da je implementacijom važeće odluke evidentno da i preduzetnici zaključuju ugovor o radu sa fizičkim licima radi obavljanja poslova taksi vozača, a predloženo rješenje korespondira sa rješenjima iz zakona koji uređuju ova pitanja”.

Odredbama tri člana utvrđene su novčane kazne za prekršaje odredaba ove odluke u rasponima od 20 do 10.000 eura, koje su utvrđene izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima.

Centralna javna rasprava o dokumentu održaće se 10. aprila u 10 časova u KIC-u “Budo Tomović”.

U medijima je ranije objavljeno da, prema procjenama, u Podgorici ima preko 1.100 taksi vozila, a zvanično ih je u tom poslu registrovano 783.

Naljepnica sa brojem licence

Odlukom je predviđeno da taksi vozilo na sredini krova ima svjetleću oznaku "TAXI" koja sadrži grb i naziv "Podgorica" i broj licence sa evidencionim brojem vozila, koja je sinhronizovana sa taksimetrom, tako da se svjetlo na oznaci gasi kada se taksimetar uključi.

Na prednjim vratima taksi vozila mora biti ispisan naziv privrednog društva, odnosno preduzetnika, kao i da nadležni organ za poslove saobraćaja, na zahtjev taksi prevoznika izdaje potvrdu o ispunjavanju estetsko-eksploatacionih uslova i naljepnicu sa brojem licence i evidencionim brojem vozila.

“Propisano je da izgled, veličinu i sadržinu naljepnice utvrđuje nadležni organ za poslove saobraćaja ... kao i da na vozilu, pored naziva taksi prevoznika, na bočnim i prtljažnim vratima, može biti istaknut broj telefona i e-mail adresa prevoznika”, piše u odluci.

Predložena rješenja su, kako se navodi, normirana radi uvođenja većeg reda u obavljanju taksi prevoza.

Bonus video: