Bez zida, i kuće na Savini su u opasnosti?

Da bi se podzida zaštitila od urušavanja, treba postaviti velike stijene koje ublažavaju djelovanje mora i talasa, kažu stručnjaci
106 pregleda 2 komentar(a)
Savina, Foto: Slavica Kosić
Savina, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 29.03.2017. 18:25h

Kameni obalni zid dugačak pedesetak i visok više od tri metra na Savini, more godinama podlokava i već su vidljive rascjepine.

Mještani koji iznad imaju kuće kažu da strahuju da bi, bez čvrstog oslonca, šetalište, infrastruktura i njihovi domovi mogli da kliznu u more.

Zbog nedavnih radova na izgradnji novog kanalizacionog kolektora u trupu šetališta, zid je dodatno destabilizovan.

Umjesto suvomeđe koja je bila sa unutrašnje strane, nasut je pijesak koji će, kroz već vidljive pukotine, more ispirati i tako kameni zid ostaviti bez potpore.

Da bi se ova, ali i druge podzide zaštititle od urušavanja, neophodno je postaviti velike stijene koje ublažavaju djelovanje mora i talasa, kažu stručnjaci.

Na dijelu ispod zida na Savini, zahvaljujući privatnoj inicijativi, nedavno su ponovo postavljene stijene koje su zaštitile dio zida .

“Veliki kameni blokovi postavljani su da bi se energija morskih talasa razbila i njihova snaga umanjila i raspršila prije nego što stignu do zida . Da nema tih velikih seka (stijena) koje štite Gradsku luku, ni naše gradsko mulo ne bi opstalo tako dugo”, kaže poznati hercegnovski inženjer građevine.

On ističe da bi se zidovi i obala mogli štititi i gradnjom betonskih platoa u moru koji bi imali istu ulogu kao i stijene.

Stariji Novljani se sjećaju da je bivša JNA redovno održavala i vodila računa o većim obalnim zidovima, dovlačeći seke kako bi poduprla zidove podizane u vrijeme Austrugarske i gradnje željezničke pruge Zelenika - Gabela prije 115 godina.

Mještani upozoravaju da hercegnovsko šetališe - opterećeno gradnjom i izloženo sili mora, ne može izdržati bez adekvatrne zaštite i brige.

Iz JP Morsko dobro nisu odgovorili da li postoji evidencija o takvim podzidama, u kakvom su stanju i da li postoje planovi za sistematsku brigu i njihovu sanaciju.

“Javno preduzeće... je upoznato sa problemom na Savini i u koordinaciji sa Opštinom Herceg Novi, kao i u okviru sopstvenih finansijskih mogućnosti, će preduzeti sve mjere da se što prije izvrši sanacija navedenog oštećenja”.

Bonus video: