U Podgorici uskoro otvaranje skloništa za beskućnike

Kako se navodi, dio opreme obezbijeđen je zahvaljujući donacijama, a dio iz sredstava Glavnog grada
131 pregleda 4 komentar(a)
Podgorica grad, Foto: Vesko Belojević
Podgorica grad, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 29.03.2017. 17:52h

Sklonište za beskućnike u Podgorici biće opremljeno u narednih deset do 15 dana, saopšteno je iz Sekretarijata za rad, mlade i socijalno staranje Glavnog grada.

Kako se navodi u saopštenju, aktuelna gradska uprava je na početku mandata prepoznala neophodnost adekvatnog pristupa problematici beskućnika u Glavnom gradu.

Zbog toga je, dodaje se, u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja (MRSS), formirana Radna grupa sa zadatkom da se, koristeći uporedna iskustva, predloži adekvatan model realizacije projekta skloništa za beskućnike u Podgorici.

U radu te Radne grupe, osim predstavnika Glavnog grada i MRSS, učestvovali su i predstavnici Centra za socijalni rad Podgorice, Crvenog krsta i UNDP-a.

U saopštenju se kaže da su, na bazi predloženog modela, u prošloj godini raspisivani javni pozivi za zakup objekta u cilju zbrinjavanja, socijalizacije i stvaranja boljih uslova za beskućnike koji su locirani na području Glavnog grada, na kojima, nažalost, nije bilo zainteresovanih ponuđača.

Nakon toga, kako je saopšteno, na bazi predviđenih sredstava u budžetu Glavnog grada za ovu godinu, pronađen je adekvatan objekat za potrebe skloništa u Vardarskoj ulici, koji je uzet u zakup na godinu, sa mogućnošću produženja.

"Neophodne radove na adaptaciji objekta obavila je Agencija za stanovanje Glavnog grada, tako da je Sklonište spremno za opremanje, koje će se izvršiti u narednih deset do 15 dana", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, dio opreme obezbijeđen je zahvaljujući donacijama, a dio iz sredstava Glavnog grada.

Predviđeno je, dodaje se, da Skloništem upravlja Crveni krst, uz svakodnevnu saradnju sa Centrom za socijalni rad i ostalim nadležnim institucijama.

U toku je procedura angažovanja zaposlenih u Skloništu, za koju se očekuje da će biti završena u prvoj polovini aprila.

"Glavni grad će prije otvaranja skloništa pozvati predstavnike medija da obiđu objekat, pružiti sve neophodne informacije o ovom projektu i predstaviti prijatelje grada, odnosno donatore koji su pomogli opremanje objekta, ili će na drugi način doprinijeti adekvatnom funkcionisanju skloništa za beskućnike", saopšteno je iz Sekretarijata Glavnog grada.

Bonus video: