Na spomenik vratiti trobojku i petokraku

Zbog skidanja trobojke Organizacija Saveza boraca NOR-a 1941-1945 nije prisustvovala polaganju vijenaca na spomenik na Stražici, povodom Dana Oslobođenja Pljevalja i 75 godišnjice čuvene Pljevaljske bitke
92 pregleda 6 komentar(a)
Spomenik na Stražici, Foto: Goran Malidžan
Spomenik na Stražici, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 27.03.2017. 19:44h

Organizacija saveza boraca NOR-a 1941 - 1945. zatražilo je od rukovodstva Opštine Pljevlja da se na jarbol na spomenik na Stražici osim crnogorske zastave ponovo istakne trobojka sa petokrakom, pod kojom su se borili borci iz cijele Jugoslavije.

Trobojka je skinuta nekoliko dana prije proslave Prvodecembrske bitke prošle godine.

Zbog skidanja trobojke Organizacija Saveza boraca NOR-a 1941-1945 nije prisustvovala polaganju vijenaca na spomenik na Stražici, povodom Dana Oslobođenja Pljevalja i 75 godišnjice čuvene Pljevaljske bitke.

U otvorenom pismu predsjedniku opštine Pljevlja, borci su izrazili zahvalnost lokalnoj upravi zbog sanacije spomenika na Stražici uz očekivanje da će radovi koji su počeli još 2015. godine biti završeni do 13. jula.

Borci predlažu da se nakon završetka cijelog posla ugradi i video nadzor kako bi se spomenik zaštitio od vandal, koji su prethodnih godina često skrnavili ovaj spomenik.

“Ovo sveto mjesto okupljanja svih rodoljuba i patriota, kao i njegovi simboli bila bi trajna opomena nesavjesnim pojedincima i grupama, koji se prema ovoj svetinji ponašaju vandalski i rušilački. Po spomeniku na Stražici i mnogim drugim kulturno istorijskim spomenicima naša Opština je prepoznatljiva. Pored Opštine veliku obavezu na zaštiti od skrnavljenja ima Komunalna inspekcija, redarske službe i Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i svi građani. O zastavama na jarbolu brinuli bi se odgovarajući organi Opštine i preduzeće „Čistoća“. U narednom periodu očekujemo i dalje veliku podršku od predsjednika opštine”, navodi se između ostalog u pismu boračke organizacije.

Bonus video: