Grbović: Kultura je u Nikšiću ponovo oživjela

Samo prošle godine, kako je istakao Grbović, realizovano je 300 programa, od čega su 125 organizovale kulturne-javne institucije iz Nikšića
211 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2017. 13:56h

Ministar kulture Janko Ljumović i predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović potpisali su ugovor o realizaciji Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću za ovu godinu, program koji je počeo prije četiri godine i koji će biti okončan ove.

"Za ove tri godine postigli smo sjajan uspjeh i kultura je u Nikšiću ponovo oživjela. Nakon završetka programa Ministarstvo će nastaviti da nas pomaže kroz druge vidove pomoći", kazao je Grbović.

Samo prošle godine, kako je istakao Grbović, realizovano je 300 programa, od čega su 125 organizovale kulturne-javne institucije iz Nikšića.

Za tu svrhu Ministarstvu kulture je prošle godine opredijelilo 135 hiljada eura, a lokalna uprava 105 hiljada.

Prvu pomoć dobiće ubrzo kada će predstavnici lokalne uprave i resornog ministarstva formirati zajednički tim za izradu opštinskog plana razvoja kulture.

"Koncept razvoja gradske kulturne politike je neizostavno utemeljen na kulturnom razvoju koji je i pitanje kulturne istorije, identiteta i imidža svakog grada. Biće mi drago da ćemo zajedno kroz takav projekat doći do dokumenta koji će biti dobra, kvalitetna strategija", kazao je Ljumović i dodao da je uvjeren da će taj dokument biti dodatna podrška svima u kulturi, kao i građanima Nikšića.

Opštinski plan razvoja kulture će, smatra ministar, omogućiti da kultura bude jedna od javnih politika u sadejstvu sa drugim javnim politikama koja će se širiti i razvijati, dok će nosioci kulture promovisati njene vrijednosti, posebno identitet kultura gradova.

Što se tiče ovogodišnje Programa podrške osim Festivala glumca, nikšićkih književnih susreta, septembarskih dana, Bedem i Lake festa i Gitar festivala novina je to, kazao je ministar, što će svoje mjesto naći i NVO KC "Punkt", prepoznata kao zanimljiv akter na kulturnoj sceni.

"To su mladi umjetnici koji kreiraju važan ambijent i prostor kulture. Ovo ne iscrpljuje kulturnu dinamiku Nikšića, ali markira najvažnije elemente, projekte i događaje koje Nikšić može da ponudi ukupnoj kulturnoj javnosti Crne Gore i regiona", kazao je Ljumović i čestitao svima u gradu pod Trebjesom koji su ostvarili kulturnu dinamiku koju Nikšić zaslužuje.

I ove godine, prema riječima ministra kulture, biće prostora i za sanaciju kulturno– istorijskih spomenika i nastavka arheoloških istraživanja na praistorijskom lokalitetu Crvena stijena.

"Crvena stijena ima veliku razvojnu šansu i za Nikšić i za Crnu Goru i to je jedna priča koju treba pozicionirati na međunarodnom nivou jer nosi sobom potencijal da bude referentna tačka ne samo za istraživače nego da u budućnosti bude značajan lokalitet i naučnog i kulturnog turizma. Da bude važan toponim na mapi i da dobije značaj kakav zaslužuje", kazao je ministar.

Biće nastavljeni radovi na konzervaciji i restauraciji tvrđave Onogošt, Rimskog mosta na Moštanici i Hadži ismailovog mosta na Duklu, kao i konzervatorski radovi i izrada konzervatorskog projekta Crkve Sv. Petra i Pavla.

Ljumović: Biće urađeno mapiranje svih spomenika NOB-a

Nikšić, kazao je ministar kulture, ima jako referentnu tradiciju antifašističke borbe, pa će ove godine biti urađeno mapiranje svih spomenika NOB-a.

"Za ovu godinu predvidjeli smo sanaciju spomeničkog kompleksa Save Kovačevića na Grahovu. Ako se fokusiramo samo na taj segment koji se tiče antifašističke borne i tu vidimo značajno blago Nikšića, pa ćemo i tom kontekst razviti nove projekte", poručio je Ljumović.

Galerija

Bonus video: