URA: Ekološka država nam mora biti cilj, jer realnost zasigurno nije

Gajević ističe da se Podgorica, "kao glavni grad "ekološke" Crne Gore, "okiti" hiljadama šarenih plastičnih kesa čim dune vjetar", pa svi građani koji ulaze u grad iz pravca Kolašina ili Božaja, uprkos naporima komunalnih službi, "imaju priliku da se "dive" ovakvom fenomenu"
2 komentar(a)
smeće Tuški put, Foto: Luka Zeković
smeće Tuški put, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.03.2017. 08:12h

Crna Gora, kao jedina država u svijetu koja se samoproglasila ekološkom državom, danas se guši u smeću, istakla je članica podgoričkog odbora pokreta URA Jasna Gajević.

"Kao neko ko prolazi našu zemlju uzduž i poprijeko, imam puno pravo da konstatujem da – nema te prirodne ljepote i predivnog pogleda, koji jedna divlja deponija ne može da anulira. Ovakvim odnosom građana, a u prvom redu onih nadležnih, stvaranje privlačne turističke destinacije će nam ostati samo želja. Ništa ne može odbiti turistu, kao gomila smeća na svakom koraku", navela je Gajević.

Gajević ističe da se Podgorica, "kao glavni grad "ekološke" Crne Gore, "okiti" hiljadama šarenih plastičnih kesa čim dune vjetar", pa svi građani koji ulaze u grad iz pravca Kolašina ili Božaja, uprkos naporima komunalnih službi, "imaju priliku da se "dive" ovakvom fenomenu".

"Plastika, a posebno plastične kese, su u svijetu odavno prepoznate kao najveći neprijatelj životne sredine. Dok su u mnogim zemljama preduzeti koraci ka rješavanju tog problema i plastične kese postale dio prošlosti, u Crnoj Gori to niko ni ne konstatuje kao problem, a kamoli pokušava da ga riješi", ukazala je Gajević.

Ona podsjeća da je postavljanje prvih kontejnera u Podgorici, prije par decenija, predstavljalo veliki napredak u odnosu na dotadašnje načine odlaganja smeća, ali da "vrijeme ide, a svijet napreduje, dok se mi i dalje držimo starih kontejnera od kojih gotovo nijedan nema ni (funkcionalan) poklopac".

"Gradska uprava i nadležne službe moraju preduzeti neophodne korake u cilju eliminisanja smeća, tamo gdje mu mjesto nije. Mora se pronaći način i potreban novac, kako bi se smeće kvalitetnije odlagalo, prvenstveno kroz selektivno odlaganje raznih vrsta otpada. Sa obzirom na to da čelnici lokalne uprave putuju po svijetu, donesu li kod nas bar neko pozitivno iskustvo", upitala je Gajević.

Gajević ukazuje da je "tokom višedecenijskog obnašanja vlasti, DPS uspjela da potčini i ponizi sve institucije, pa na taj način uzrokuje brojne probleme: političke, ekonomske i socijalne", kao i da "zaokupljeni takvim krupnim problemima ne uspijevamo da konstatujemo one, koji se na prvi pogled čine sitnijim i bezazlenijim, poput zaštite životne životne sredine"

"Međutim, ukoliko planiramo da budemo poželjna turistička destinacija, sa rješavanjem ovog problema moramo da krenemo odmah. Ekološka država treba da nam bude cilj, jer realnost zasigurno nije", zaključila je Gajević.

Bonus video: