Imovina Montenegro Airlinesa pod hipotekom Prve banke

Jedina nekretnina koja je aviokompaniji ostala neopterećena kreditima je mali poslovni prostor u Budvi od 73 kvadrata
23 komentar(a)
Montenegro Airlines, Foto: Boris Pejović
Montenegro Airlines, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.03.2017. 05:33h

Kompletna imovina "Montenegro erlajnza" koja je uknjižena na ovu aviokompaniju u Podgorici, nalazi se pod hipotekom Prve banke koju kontroliše biznismen Aco Đukanović.

Nacionalni avioprevoznik, kako bi garantovao za kredit od million i po eura, na koliko se zadužio kod banke koju kontroliše brat aktuelnog lidera DPS-a Mila Đukanovića dala je poslovni prostor u zgradi Normal company, kao i poslovnu zgradu u Beogradskoj ulici.

Posrnuli avioprevoznik založio je još sredinom decembra 2015. poslovni prostor od 450 kvadrata na šestom spratu zgrade Normal company, Prvoj banci za dobijanje kredita od million i po eura. Hipoteka je još aktivna.

Na isti iznos založena je i jednospratna zgrada u Beogradskoj ulici. Avioprevoznik je dužan bio da kredit, kako se navodi u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, vrati do jula prošle godine. Međutim, Prva banka i Montenegro erlajnz zaključili su u oktobru prošle godine novi kreditni aražman, za šta je kao hipoteka ponovo poslužila poslovna zgrada u centru Podgorice.

Hipoteka za tri kreditne linije na iznose od 800 hiljada, 200 hiljada i pola miliona eura, upisana je na poslovne prostore od 87 kvadrata u podrumu, poslovnim prostorima od 202 i 201 kvadrata u prizemlju, odnosno prvom spratu, kao i poslovnom prostoru od 132 kvadrata u potkrovlju. Kredit se mora vratiti, kako stoji u katastarskoj evidenciji, za 13 mjeseci.

Jedina nekretnina koja je aviokompaniji ostala neopterećena kreditima je mali poslovni prstor u Budvi od 73 kvadrata. MA je krajem januara Prva banka, kako su "Vijesti" objavile, blokirala račun na dva iznosa od 743 i 741 hiljadu eura, ali su se partneri dogovorili, tako da je račun istoga dana deblokiran. MA je dospio i na prvo mjesto "crne liste" poreskih dužnika koju je u februaru objavila Poreska uprava. Kompanija duguje državi 13,35 miliona eura po osnovu poreza i doprinosa. MA duguje Aerodromima Crne Gore 17,7 miliona eura, dok je najsporniji dug Hipotekarnoj banci od 6,8 miliona eura za kredite gdje je država "žirant".

Bonus video: