U kampanji Sat za planetu učestvovalo 13 gradova

Gašenjem svih svjetala koja u tom momentu nijesu prijeko potrebna, preduzima se korak u borbi protiv klimatskih promjena, ohrabruju sugrađani da učine isto, i pomaže se u jačanju globalne odlučnosti da se očuva planeta i za buduće generacije
91 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2017. 11:22h

U centralnom događaju gašenja svijetla u Crnoj Gori ostvarene je uštede u procentu od 1,43 odsto u odnosu na očekivanu ukupnu potrošnju električne energije u cijeloj zemlji, a najveća ušteda od 7,07 odsto zabilježena je u Pljevljima.

Ovogodišnjoj kampanji Sat za planetu priključilo se 13 crnogorskih gradova, brojne kompanije i ugostiteljski objekti, a centralni događaj bila je promotivna noćna biciklistička vožnja u Podgorici, u kojoj je učestvovalo preko 250 biciklista.

Nevladina organizacija (NVO) Green Home je ove godine proslavu Sata za planetu organizovala u saradnji sa Svjetskim fondom za zaštitu prirode, organizacijom Biciklo.me i projektom Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori.

"Centralni događaj ovogodišnje kampanje je bila promotivna noćna biciklistička vožnja pod sloganom "OsvijetliProblem", u kojoj je učestvovalo preko 250 biciklista. Nakon nje, uslijedilo je gašenje svjetala na Trgu Nezavisnosti i mostu Milenijum u periodu od 20 i 30 do 21 sati i 30 minuta“, saopšteno je iz te NVO.

Kako su kazali, jedna od veoma važnih činjenica kada je riječ o klimatskim promjenama jesu zagađenja koja dolaze kroz transport.

Na osnovu podataka Ministarstva unutrašnji poslova, u Podgorici je u prošloj godini registrovano oko 64,5 hiljada vozila, što je za oko četiri hiljade više u odnosu na 2015.

"S obzirom na činjenicu da drumski sabraćaj predstavlja veliki izvor zagađenja vazduha zbog emisije zagađujućih supstanci koje nastaju u procesu sagorijevanja pogonskg goriva, cilj ove kampanje je bio i da ispromovišemo širu upotrebu bicikala i sredstava javnog prevoza, koji se veoma malo koriste u Crnoj Gori, a značajno doprinose ublažavanju klimatskih promjena“, kaže se u saopštenju.

Iz Green Home su naglasili da je od posebnog značaja činjenica da se ovogodišnjoj kampanji priključilo 13 crnogorskih gradova.

Prema njihovim riječima, gašenjem svih svjetala koja u tom momentu nijesu prijeko potrebna, preduzima se korak u borbi protiv klimatskih promjena, ohrabruju sugrađani da učine isto, i pomaže se u jačanju globalne odlučnosti da se očuva planeta i za buduće generacije.

"Ali, značaj Sata za planetu je još veći, jer je to najveća kampanja za jačanje svijesti o potrebi očuvanja planete i racionalne upotrebe prirodnih resursa", kaže se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: