Održano Veče prijatelja i poštovalaca Župe nikšićke

NVO "Morakovo" će ove godine župske proizvode i turističku ponudu promovisati organizovanjem i posjećivanjem sajmova zdrave hrane, a o kakvim proizvodima je riječ imali su priliku da se uvjere njihovi gosti
108 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2017. 09:32h

NVO "Morakovo" iz Nikšića organizovala je tradicionalno druženje u Sportskom centru pod nazivom "Veče prijatelja i poštovalaca Župe nikšićke". Bila je to prilika da se sumiraju dosadašnji rezultati, predstavi novoosnovani agro-turistički klaster "Župa", ali i da se najave nove aktivnosti.

Tamara Kostić, koja je vodila program, kazala je da se aktivnošću svih stvaraju uslovi da Župa postane primjer u Crnoj Gori po održivom eko sistemu. Prema njenim riječima već se strani turisti interesuju za boravak u Župi, pa će tako početkom maja ugostiti porodice iz Engleske, koje će u Župi nikšićkoj boraviti deset dana.

"Nedavno osnovani agro-turistički klaster "Župa", koji je formiran od udruženja, ugostiteljskih objekata, proizvođača zdrave hrane iz Župe, turističkih organizacija Nikšić, Danilovgrad i Kolašin, obuhvatio je teritorijalno najatraktivniji dio Crne Gore", kazala je Kostić.

To je istočni dio Nikšića, župska kotlina, katune i planine okoline Župe kao i susjednih opština, Danilovgrad i Kolašin, sve do kanjona Mrtvice i magistrale Podgorica-Kolašin, a na jugu Prekornice, Lisca i katuna, Ponikvice, Razmet doline i Studenog.

Rako Nikčević uradio je studiju turističke ponude pomenutih predjela koju je prezentovao prisutnima.

"Strateškim planom opštine Nikšić predviđena je izgradnja moderne saobraćajnice od Nikšića preko Župe i rovačkih sela do Međuriječja, tako da bi to bila najbliža komunikacija od mora ka sjeveru Crne Gore: Risan-Kolašin 140 kilometara", kazala je Kostić.

NVO "Morakovo" će ove godine župske proizvode i turističku ponudu promovisati organizovanjem i posjećivanjem sajmova zdrave hrane, a o kakvim proizvodima je riječ imali su priliku da se uvjere njihovi gosti. Pored sira, pite, domaćeg krompira, bila je tu i domaća rakija, čorba od koprive, jagnjetina, patišpanj.

U kratkom umjetničkom programu učestvovali su Nikola Krulanović koji je uz strune gusala otpjevao dvije pjesme, i recitatorka Žana Radulović.

Galerija

Bonus video: