Sat za Planetu: Odabirom prevoznih sredstava utičemo i na planetu

Ovogodišnje, osmo obilježavaje „Sata za planetu“ u Crnoj Gori, organizovala je nevladina organizacija „Green Home“ u saradnji sa NVO „Biciklo.me“, Svjetskim fondom za prirodu i kancelarijom UNDP u Crnoj Gori
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2017. 19:46h

Biciklistička vožnja pod sloganom „Osvijetli problem” obilježila je ovogodišnju akciju „Sat za planetu“.

Promotivna vožnja, posvećena globalnoj kampanji u borbi protiv klimatskih promjena, počela je i završila se sinoć na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

Ovogodišnje, osmo obilježavanje „Sata za planetu“ u Crnoj Gori, organizovala je nevladina organizacija „Green Home“ u saradnji sa NVO „Biciklo.me“, Svjetskim fondom za prirodu i kancelarijom UNDP u Crnoj Gori.

Organizatori su stavili akcenat na lokalne probleme vezane za klimatske promjene i aktivnosti koje ljudi mogu preduzeti u njihovom rješavanju.

„Jedna od veoma važnih činjenica kada je riječ o klimatskim promjenama jesu zagađenja koja dolaze kroz transport. Iz tog razloga mi želimo da promovišemo što širu upotrebu bicikala i sredstava javnog prevoza, koji se veoma malo koristi u Crnoj Gori“, kazala je izvršna direktorica NVO „Green Home“ Nataša Kovačević.

Inicijativa je globalno prepoznata po simboličnom gašenju svjetala na najpoznatijim svjetskim znamenitostima. Svijetla su na sat vremena, od 20 časova i 30 minuta do 21 i 30 bila ugašena na Trgu nezavisnosti i na mostu Milenijum.

Osim u Podgorici još trinaest crnogorskih gradova je učestvovalo u kampanji, što je, prema riječima generalne direktorice Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ivane Vojinović, posebno značajno.

„Naročito mi je drago što večeras mogu da primjetim da su prisutni i najmlađi stanovnici i da imaju razvijeniju svijst od nas starijih kada je riječ o zdravijim stilovima života i korišćenju prevoznih sredstava koja najmanje utiču na životnu sredinu“, rekla je Vojinović.

Menadžer Glavnog grada Dragutin Djeković, kao i menadžerka projekta Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori Aleksandra Kiković, apelovali su na građane da svijetla ugase uvijek kada im ne trebaju jer na taj način, osim što štede struju, brinu o životnoj sredini.

„Važno je da iskoristimo ovaj sat kao podsjetnik za sve nas, da se podsjetimo koliko naše svakodnevne aktivnosti, mali koraci, male mjere, mogu doprinijeti tome da naša planeta postane humanija za sadašnje ali i buduće generacije“, smatra Kiković.

Nakon vožnje, na Trgu nezavisnosti emitovan je kratki promotivni spot sa ciljem da skrene pažnju građana na značaj ove akcije.

Galerija

Bonus video: