Koncern EVN stoji iza posla u Budvi vrijednog 58,5 miliona

Austrijski koncern EVN do sada nije ni pomenut u javnosti u vezi sa gradnjom kapitalnog projekta na Vještici...
97 pregleda 0 komentar(a)
kolektor Budva, Foto: Vuk Lajović
kolektor Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.03.2017. 20:40h

Koncern EVN, čiji je većinski vlasnik država Austrija, stoji iza izgradnje kolektora u Budvi i nadležan je za eventualno aktiviranje garancije vrijedne 58,5 miliona eura.

Direktor informacija i komunikacija Koncerna EVN Štefan Cah saopštio je "Vijestima" da su oni vlasnici kompanije WTE Wasser tehnik iz Esena, koja je izgradila postrojenje za tretman otpadnih voda i kanalizacioni sistem.

Do sada u javnosti austrijski koncern nikada nije pominjan kada je riječ o gradnji jednog od najvrednijih kapitalnih projekta na primorju koji je tadašnji premijer Milo Đukanović otvorio još 2014. godine, a za koji se Opština Budva zadužila 58,5 miliona eura kod njemačke razvojne banke KfW.

"Akcionarsko društvo EVN sa sjedištem u Maria Enzersdorfu, Austrija, je indirektno jedini akcionar WTE Wassertechnik, Društva sa organičenom odgovornošću, sa sjedištem u Essenu, Njemačka“, kazao je za Cah.

Upitan da li planiraju da aktiviraju garancije koje su kompaniji dale države Crna Gora i Njemačka, Cah je naveo da „u ovom momentu ne možemo da procijenimo neophodnost aktiviranja garancija“.

Opština Budva i WTE se spore oko završenog posla, a dug lokalne uprave, na ime neizmirenih kreditnih obaveza i održavanja postrojenja za proteklih gotovo dvije godine, dostigao je 13 miliona eura.

"WTE je Opštini Budva već dao više predloga o načinu regulisanja zahtjeva, na žalost još nisu doveli do razgovora u pravcu rješavanja problema“, saopštio je Cah.

On je istakao da pokušavaju da pronađu rješenje probema:

"Mi se kao i do sada trudimo da u pregovorima sa Opštinom Budva nađemo rješenje koje bi sve zadovoljilo, tako da pitanje o kratkoročnom povlačenju iz Crne Gore nije na dnevnom redu“.

Opština Budva insistira da se izvrši redefinisanje osnovnog ugovora, a prema navodnim usmenim instrukcijama Specijalnog tužilaštva na koje se pozivaju.

Oni ne žele da izmiruju obaveze do okončanja istrage koja je ranije pokrenuta zbog izgradnje postrojenja.

"Imamo optužnicu da je pričinjena šteta Opštini Budva od tri miliona, što je bivši direktor WTE u Crnoj Gori Ginter Faust priznao, i potpisao sa Specijalnim tužilaštvom sporazum o priznanju krivice. I dalje se vodi istraga o kompletnom projektu. Nama je sugerisano da ne plaćamo ništa dok se cijela stvar ne razriješi. Naravno, naši partneri nemaju razumijevanja za tako nešto, ja ih razumijem, zato tražimo i moduse za prevazilaženje problema“, kazao je nedavno gradonačelnik Dragan Krapović.

WTE pak traži da se ispoštuju ugovorene obaveze i da Opština uplati makar deseti dio duga.

Oni su upozorili da od kraja marta više ne garantuju da će postrojenje raditi, jer u slučaju kvara, navodno, nemaju novca za opravke.

Dok parneri pokušavaju da se dogovore, čeka se sudska odluka da li će biti prihvaćen zahtjev WTE za prinudnu naplatu dijela duga od 5,54 miliona eura.

Pokrajina Donja Austrija ima većinski paket akcija u društvu osnovanom 1922.

Koncern EVN je u većinskom vlasništvu pokrajine Donja Austrija, koja ima 51 odsto akcija.

Kako se navodi na sajtu, 32 odsto akcija posjeduje njemački koncern EnBW Energie, iz Savezne države Baden-Virtemberg (Štutgart), drugi najveći energetski koncern Njemačke poslije RWE.

EVN je najveći snabdjevač strujom, gasom i toplotom u Donjoj Austriji i jedan od najbitnijih distributera električne energije u Makedoniji (ESM) i Bugarskoj.

Akcionarsko Društvo je osnovano 1922. godina, notirano je na berzi, ima skoro 7.000 zaposlenih, a godišnji obrt je, kako navode, veći od dvije milijarde eura.

Bonus video: