U Nikšiću obilježeno 18. godina od NATO bombardovanja

"Tada su nas pod čuvenom i jedinstvenom parolom rata za mir uveli u krvavi građanski rat gdje su desetine naših palih drugova junački platili životima njihovu politiku i njihov rat za mir“, kazao je Đurković
125 pregleda 3 komentar(a)
Obilježavanje NATO bombardovanja, Foto: Svetlana Mandić
Obilježavanje NATO bombardovanja, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 24.03.2017. 15:08h

Obilježavajući 18.godina od Nato bombardovanja članovi porodica boraca koji su poginuli tokom devedesetih godina i Udruženje boraca ratova od 1990. položili su cvijeće na spomenik borcima tzv. nikšićko šavničke grupe, koji se nalazi na Trgu „Šaka Petrovića“, u blizini Saborne crkve. Spomenik, na kome su upisana 62 imena boraca koji su u minulom ratu poginuli u BiH, Kosovu i Hrvatskoj, Udruženje je podiglo 2006. Cvijeće su položili i delegacije Nove, Radničke partije, DNP-a i komunisti.

Obraćajući se prisutnima Blažo Đurković, predsjednik Udruženja koje, kako je kazao, predstavlja više od 11 hiljada mrtvih i živih boraca i patriota, „svjesno i ciljno je skrajnuto na margini svih društvenih i životnih tokova, bez ikakve materijalne pomoći, izopšteno iz svih medijskih i javnih zbivanja“.

"Tada su nas pod čuvenom i jedinstvenom parolom rata za mir uveli u krvavi građanski rat gdje su desetine naših palih drugova junački platili životima njihovu politiku i njihov rat za mir“, kazao je Đurković.

Kako je kazao 18.godina nije dovoljno da se zaboravi i oprosti „divljački i necivilizacijski nasrtaj najveće vojne sile na malu balkansku zemlju“.

"Danas isti oni koji od proletera i socijalista pljačkom i otimačinom postadoše milioneri i svemoćna elita ukinuše vojni rok, besomučno promovišući dezerterstvo i podaništvo, traže da kao njihovi podanici postanemo zajedno sa njima i podanici njihovih gospodara samo sa ciljem da štitimo njihove prljave milione i već enormne socijalne razlike“, poručio je Đurković.

Ako su Nato i Sjedinjene američke države, kako je kazao, „voljne da izvoze blagostanje i 'demokratiju' u daleke zemlje poput Montenegra, kako to da je Tramp umjesto dobrosusjedskih odnosa riješio da se od prvih komšija ogradi zidom dugim 3.000 kilometara“.

"Zar zemlja u kojoj se ubijaju vodeći novinari, mnogi prebijaju, zastrašuju, a novinarske kuće i sredstva za rad pale i dižu u vazduh može biti i pred vratima a kamoli 'punopravni' član te navodno elitne vojne organizacije“, kazao je Đurković.

Prema njegovim riječima Nato je prije 18.godina srušio sve međunarodne norme prava, kao i sopstvenu rezoluciju 1244 i „nikada nikome ne polaže račune“.

"U vojnom smislu Montenegro je postao do sada neviđen poligon za državne udare iz kojih pred svake 'demokratske izbore' izađe još jači. Ovaj zadnji sa oružjem iz kamenog doba, praćkom, palicom i bokserom, potencijalno najkrvaviji u istoriji ući će i u Nato istoriju, jer samo Nato može da umiri heroja i spasioca Montenegra koji za sada dok ne dobije Nobelovu nagradu za mir ide i spava opasan Nobelom“, kazao je predsjednik Udruženja ratova devedestih.

Zbog toga, kako je kazao, CrnaGora, „gora slobode i ponosa“ traži referendum na kome bi se narod izjasnio da li je za Nato ili ne.

Bonus video: