Amfilohije: NATO potkopava temelje prave Evrope

"Nije NATO pakt Evropa - NATO pakt je odricanje od istinske i prave Evrope, zemlje čudesa kako je sa pravom nazvao Dostojevski, odricanje od naroda koji su sebe na pravi način ugradili u Evropu temeljeći sve svoje istorijsko biće u vjeri u Hrista bogočovjeka"
80 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2017. 15:02h

Arhijerejskom litrurgijom u crkvu Svetog Save koju je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom, parastosom stradalima i pomenom na gradskom groblju Brdišta poginulim Tivćanima – pripadniku 63. padobranske brigade VJ Marku Avramoviću i pripadniku MUP-a Draganu Bjelanoviću, u Tivtu je obilježena 18. godišnjica početka NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije.

Pomenu na gradskom groblju prisustvovali su članovi porodica vojnika Avramovića i policajca Bjelanovića, predsjednica SO Kotor i predsjednica DSS Crne Gore Dragica Perović, arhijerejski namjesnik bokokotorski protojererej-stavrofor Momčilo Krivokapić, veterani 63. padobranske brigade VJ iz Niša, predstavnici Mirovnog poktreta "Ne u rat -ne u NATO", Udruženja za vojnu neutralnost Crne Gore, Organizacije boraca NOR-a Tivta i više tivatskih političkih partija.

Na lik i djelo dvojice poginulih pripadnika bezbjednosnih snaga SRJ podsjetio je Avramovićev ratni drug iz 63. padobranske, današnji gornjogrbaljski paroh, otac Miajlo Backović.

"Marko je bio profesionalni vojnik 63. padobranske brigade, moj drug, brat i saborac. Dragana, nažalost, nisam upoznao, bio je policajac koji je stradao na Kosovu i Metohiji. Dvojica, uz mnoga imena časnih i velikih, upravo iz Crne Gore, postradali su i život svoj dali za zavjet Sv. Petra Cetinjskog i Sv. Petra Lovćenskog Tajnovidca", kazao je sveštenik Backović koji je i predsjednik IO Udruđenja veteran 63. padobranske brigade.

Amfilohije je poručio da se "sadašnja vlast u Crnoj Gori odriče svega najsvetijeg što je u Crnoj Gori bilo i ostalo".

"Ta vlast pljuje na mučeničku krv Dragana i Marka i svih onih koji su život svoj položili za vjeru i otačastvo. Pljuje vlast i na grob kralja i gospodara Crne Gore Nikole I Petrovića, na ćivot Svetoga Petra Cetinjskoga, na Petra II Lovćenskog Tajnovidca. Ideologija je to koja i sada vlada a koju ja nazivam brozomorna montenegrinska ideologija, utemeljena na dukljanskoj miteologiji, pa ne čudi što se ta vlast odrekla i Kosova i Metohije", kazao je Amfilohije istakavši da "teroriste" koji 1999. ratovali na Kosovu, nikako ne treba izjednačavati sa "časnim albanskim narodom o kome je najljepše stranice napisao vojvoda Marko Miljanov".

"To je narod koga mi poštujemo, koga mi volimo, sa kojim nas je Bog uputio da živimo i dijelimo i zemlju i božija dobra. Oni koji su izazvali to bratsko poklanje na Kosmetu odrekli su se prvo sebe, svoga naroda i zakona dukađinskoga, onoga što je najčasnije i najčestitije u albanskom narodu", istakao je Amfilohije dodajući da se crnogorska vlast danas poklanja stranim silama koje su doprinijele izbijanju rata u bivšoj Jugoslaviji.

"To su nosioci tiranije nad Evropom. Nije NATO pakt Evropa - NATO pakt je odricanje od istinske i prave Evrope, zemlje čudesa kako je sa pravom nazvao Dostojevski, odricanje od naroda koji su sebe na pravi način ugradili u Evropu temeljeći sve svoje istorijsko biće u vjeri u Hrista bogočovjeka. To je ono čemu sada stremi i već se do zemlje poklonila ova naša vlast obezbožena i nekrštena", istakao je mitropolit dodajući da "neka se klanja last, ali ko joj daje pravo da to čini u ime ovog zaklanog naroda koji je kroz vjekove žrtvovao sebe za slobodu i otačastvo i da taj narod vlast pretvara u roblje gorih od sebe".

On je ocijenio da NATO "potkopava temelje istinske i prave Evrope" i poručio da bi Crna Gora kao što je to 1941 učinila ustavši protiv fašizma, "trebalo da bude svjedok pred Evropom istinske slobode i dostojanstva i da pomogne evropskim narodima da se oslobode te kuge koja uništava istinsko duhovno i moralno dostojanstvo same Evrope".

Galerija

Bonus video: