Građani još plaćaju prijateljstvo za prvi milion

8786 pregleda 21 komentar(a)
Zgrada Uprave za bezbjednost hrane, Foto: Luka Zeković
Zgrada Uprave za bezbjednost hrane, Foto: Luka Zeković

To što je Ministarstvo poljoprivrede u posljednje dvije godine dalo skoro pola miliona firmama “Prohaus” i „Prohaus Montenegro” za zakup prostora u Podgorici, znači da građani na još jedan način plaćaju prijateljstvo predsjednika Mila Đukanovića i vlasnika tih kompanija Dušana Bana i Željka Mihailovića, poručila je poslanica DF-a Branka Bošnjak.

Mihailović i Ban su prijatelji Đukanovića, koji tvrde da su mu pozajmili keš od milion i po da bi došao do kredita u Pireus banci, koji je iskoristio da bi, trgujući akcijama Prve banke, zaradio svoj prvi legalni milion eura.

Za taj kredit, nedavno su saopštili iz Đukanovićeve firme “Capital invest”, samo je “tehnički” garantovao Duško Knežević, vlasnik Atlas grupe kojega potražuje crnogorsko tužilaštvo zbog optužbi za navodno stvaranje kriminalne organizacije.

Oni su to saopštili nakon što je predsjednik Atlas grupe obznanio da je njegova firma “Comsel” sa Kipra garantovala keš kolateralom za Đukanovićev kredit.

Ilustracija

Đukanović je prethodno saopštio da se ne radi o Kneževićevom novcu, već o novcu njegovih bliskih prijatelja.

Bošnjak podsjeća na to da je Ministarstvo poljoprivrede u avgustu 2018. sklopilo drugi po redu godišnji ugovor sa firmama Mihailovića i Bana i obavezalo se da će do avgusta ove godine plaćati mjesečnu kiriju od preko 18.000 eura, odnosno 217.000 za godinu.

Resor Milutina Simovića se obavezao i da će plaćati vodu, struju i komunalije, a u ovaj objekat uselile su se Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

U prostoru firmi “Prohaus” i “Prohaus Montenegro” nekad je bio izložbeni prostor luksuznog namještaja.

“Afere koje isplivavaju iz dana u dan samo ogoljuju pravo lice i interesne mreže vrha režima, i njihovu nezaježljivu alavost. Omiljeni DPS tajkuni, koji se s jedne strane razmeću „meleonima za poneti“, uredno parazitiraju na državnim jaslama i grbači građana”, kazala je Bošnjak.

Ističe da “ovaj čuveni Ban što banuje trajektnim prolazom Verige evo godinama, svoj objekat ‘Prohaus’ u Podgorici daje u zakup Ministarstvu poljuprivrede”.

“Teško je i zamisliti, kako onaj galerijski - izložbeni prostor ‘Prohausa’ u kome su se nekad šepurile Vojvodićeve voditeljke na čuvenoj, režimu omiljenoj IN televiziji, sada služi ministru Simoviću za razvoj poljoprivrede... Ali sa ovim režimom nema iznenađenja”, ocijenila je ona.

Prema njenim riječima, poznato je da brat predsjednika, Aco Đukanović godinama rentira svoje poslovne prostore državnim organima.

“Sve u svemu, izgleda da je najprofitabilnije biti na grbači građana. Uostalom, ko zna, možda sva ta sredstva završavaju na kontu glavnog šefa, koji saznasmo, ni veš ne pere o sopstvenom trošku, jer je i to vjerovatno proglasio državnim interesom. Državnički, nema šta. Uostalom treba ga razumjeti, svaki cent je bitan, sakuplja čovjek sredstva za onu preskupu kuću, jer sramota je svih nas da jedan takav državnik, otac nacije, živi u 200 kvadrata stana”, zaključila je Bošnjak.

Bonus video: