Posao za 200 srednjoškolaca

Od zarađenog novca finansiraće se projekti za sve CG srednjoškolce
0 komentar(a)
škola, đak, đaci, ulenik, učenici, Foto: Shutterstock.com
škola, đak, đaci, ulenik, učenici, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.03.2017. 18:40h

Više od 200 podgoričkih srednjoškolaca će 6. aprila raditi kod odabranih poslodavaca i zarađenim dnevnicama finansirati projekte za sve crnogorske srednjoškolce.

Unija srednjoškolaca Crne Gore prvi put će početkom narednog mjeseca sprovesti projekat „Akcioni dan“, u okviru kojeg će se srednjoškolci po prvi put naći na radnom mjestu.

Predsjednik Unije srednjoškolaca Jovan Bojović saopštio je da će oko 200 učenika tokom 6. aprila raditi kod poslodavca, u skladu sa Zakonom o volontiranju.

„Projekat organizujemo u saradnji sa srednjim školama, a zajedno ćemo obezbijediti radna mjesta kod poslodavaca. Samo Unija srednjoškolaca je do danas obezbijedila blizu 100 radnih mjesta za srednjoškolce“, kazao je Bojović.

Projekat uopšteno podrazumijeva da, tokom jednog dana, učenici širom zemlje dobiju priliku da budu zaposleni na mjestu koje sami odaberu, ili koje im obezbijedi organizator projekta, bez obaveze da tokom tog dana pohađaju nastavu u školi, pojašnjeno je iz Unije srednjoškolaca . Iako se projekat od 1968. godine sprovodi na cjelokupnoj teritoriji u zemljama Zapadne i Sjeverne Evrope, iz Unije srednjoškolaca odlučili su da se on ove godine realizuje samo u Podgorici.

„Vjerovali smo da je najbolje, zbog širine postojećih kapaciteta, projekat otpočeti samo na teritoriji Podgorice, a onda ga, ukoliko bude uspješan, već naredne godine realizovati na čitavoj teritoriji države“, saopšteno je iz Unije srednjoškolaca .

Iz Unije je precizirano da će novac, prikupljen od dnevnica učenika koji će raditi za vrijeme „Akcionog dana“, biti usmjeren na finansiranje projekata srednjoškolskih učeničkih parlamenata Crne Gore, razvijanje omladinskog aktivizma, suzbijanje diskriminacije, vršnjačkog nasilja, itd.

Bonus video: