Kovačević za Nikolića nije imala saglasnost

“Nije u nadležnosti KC da rješava status doc. dr Nikolića po posebnim uslovima koje on traži, kao i da do danas nijesmo dobili odgovor od Ministarstva zdravlja i Fonda...”, naglasili su iz KC
4 komentar(a)
Zorica Kovačević, Aleksandar Nikolić, Foto: KCCG
Zorica Kovačević, Aleksandar Nikolić, Foto: KCCG
Ažurirano: 23.03.2017. 18:18h

Klinički centar (KC) je 10. februara proslijedio dopis Ministarstvu zdravlja i Fondu za zdravstveno osiguranje, kojim je bivši načelnik Centra za kardiohirurgiju Aleksandar Nikolić tražio da se “razriješi” njegov status u toj ustanovi, novi ugovor i dugovanja prema njemu iz prethodne četiri godine.

To su “Vijestima” odgovorili iz KC, na čijem je čelu Zorica Kovačević. Iz KCCG je “Vijestima” proslijeđen mail koji je Kovačević uputila minisitru zdravlja Kenanu Hrapoviću, kao i dokaze da je upućen fondu.

“Nije u nadležnosti KC da rješava status doc. dr Nikolića po posebnim uslovima koje on traži, kao i da do danas nijesmo dobili odgovor od Ministarstva zdravlja i Fonda...”, naglasili su iz KC.

Krapović je prije dva dana rekao, kako je prenioNikolić, da on ne zna za zahtjev i da su njegove zakonske mogućnosti ograničene.

“Vijesti” su prije dva dana objavile da Nikolić od 21. marta ne radi u toj ustanovi, nakon što je istekao tromjesečni otkazni rok i godišnji odmor.

Iz KC je saopšteno da je Kovačevićeva 20. marta razgovarala sa njim i da joj on, tom prilikom, “nije rekao da neće doći na posao 21. marta, kako je bio u obavezi po rješenju za godišnji odmor”.

“Od direktora Klinike za bolesti srca direktorica je obaviještena da Nikolić 21. marta nije došao na posao, niti se javio telefonom”, kazali su.

Nikolić je juče, međutim, rekao da je tog dana razgovarao sa direktoricom i obavijestio je da neće doći jer je ranije dao otkaz.

On je istakao da je Kovačevićevoj uputio dopis, u koji su “Vijesti” imale uvid, a u kojem obavještava direktoricu da sporazumni raskid radnog odnosa stupa na snagu 21. marta i da joj je ranije pomenuo da, ukoliko je voljna, mogu naći i drugi modalitet prestanka radnog odnosa u KC.

Nikolić je za šefa kardiohirurgije izabran 2008. godine, naslijedivši na toj funkciji Srđana Pavićevića. On je, po ugovoru sa KC, Ministarstvom i Fondom, po operaciji dobijao 500 eura.

Nikolic je u više navrata kazao “Vijestima” da će da nastavi sa radom u KC, ukoliko nadležni prihvate uslove pod kojima je prije osam godina došao u tu ustanovu.

On je rekao da je 2009. godine potpisao ugovor, koji je zaključkom Vlade tri godine kasnije ocijenjen kao uspješan sa finansijske i stručne strane i da je tadašnjem ministru naloženo da se napravi novi ugovor. Nikolić je juče kazao Vijestima da je tadašnji ministar zdravlja Miodrag Radunović potpisao ugovor. "Međutim, ugovor tada nije htio da potpiše tadašnji direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, a sadašnji ministar zdravlja Kenan Hrapović, obrazloživši da ugovor nije dobar sa pravne strane", rekao je Nikolić.

On je pitao kako je moguće da je zaključak vlade nezakonit, kako mu je rekao tadašnji direktor fonda, pošto svi zaključci prije izglasavanja prolaze stručne pravne i finansijske komisije

Nikolić je 1. decembra najavio da odlazi iz KC i da otkazni rok traje tri mjeseca. Narednog mjeseca, smijenjen je odlukom direktorice sa mjesta načelnika Kardiocentra. Tu funkciju trenutno pokriva direktor Klinike za bolesti srca Nebojša Bulatović.

Nikolić je ranije kazao da nadležni moraju da prihvate uslove pod kojima je prije osam godina došao u KC, ako misle da se sa godišnjeg odmora vrate na posao.

Bonus video: