Zagađuju nas, a kazne ni na vidiku

Posljednja tri usvojena prigovora podnio je direktor kompanije "Daily press" (ND Vijesti) Željko Ivanović, koji se AEM-u najviše puta žalio na izvještavanje televizije Pink M
120 pregleda 21 komentar(a)
Saša Knežević, Foto: Vesko Belojević
Saša Knežević, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 23.03.2017. 14:43h

Agencija za elektronske medije (AEM) usvojila je tri nova prigovora na kršenje profesionalnih i programskih standarda televizije “Pink M”, ali toj televiziji još nije izrekla ozbiljniju mjeru od upozorenja. Sa ova tri prigovora, AEM, čiji je direktor Abaz Džafić, je za godinu dana usvojila 13 prigovora na program “ružičaste televizije”, prema kojima se krše isti profesionalni standardi, odnosno isti članovi Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima.

Zakonom o elektronskim medijima propisano je da će odobrenje za pružanje audio-vizuelnih (AVM) usluga privremeno, u trajanju do 30 dana, biti oduzeto ukoliko pružalac istih i poslije izricanja mjera upozorenja i novčane kazne krši odredbe o programskim standardima.

Posljednja tri usvojena prigovora podnio je direktor kompanije "Daily press" (ND Vijesti) Željko Ivanović, koji se AEM-u najviše puta žalio na izvještavanje televizije Pink M.

Ovi prigovori odnose se na blaćenje novinara i urednika dnevnog lista i televizije "Vijesti", koje je Pink M označavao kao pomagače terorista i da su u vlasništvu kriminalaca i kriminalnih organiazcija.

"Ovako su januara prošle godine službenici Miodraga Perovića pokušali da osudom jednog terorističkog čina pokažu solidarnost sa građanima Francuske... Tada je najvažnije bilo priključiti se osudi terorizma, naravno uz prisustvo ambasadora i stranih diplomata i očekivati iz toga neku korist ili podršku na kakvu su inače vlasnici ovog medija navikli... I koliko god sad neko od vojnika Miodraga Perovića pokušavao da izmisli razloge zbog kojih učestvuju u pomaganju uhapšenim kriminalcima, svima je jasno da iz ove posrnule medijske kuće isijava žal zbog neuspjelog krvoprolića”, tvrdnje su u prilogu emisije “Minut, dva”.

Ivanović smatra da sve što je za posljednjih desetak godina uradio menadžment i Savjet AEM-a po pitanju regulacije tržišta i zaštite kako profesionalnih standarda tako i fer uslova, bilo je usmjereno u suprotnom pravcu.

"Da se podstakne kršenje profesionalnih standarda, da se medijski prostor zagadi do najveće moguće mjere, kao i da se napravi haos na tržištu kako bi bio onemogućeno funkcionisanje bilo koje nezavisne TV", kazao je Ivanović.

Član Savjeta AEM Darko Ivanović smatra da brojna upozorenja treba se pretvore u kaznu privremenog oduzimanja odobrenja za pružanje AMV usluge, jer Pink M kontinuirano krši programske standarde.

Tvrdi da se takvo ponašanje toleriše jer je Pravilnik o programskim standardima loš, a treba doraditi i akta Savjeta kojima se uređuje način preduzimanja mjera prema pružaocima AVM usluga i odlučivanja po prigovorima:

“Kao predstavnik civilnog sektora niti mogu, niti želim da to tolerišem, i urgiraću da, ako odgovorni u AEM ne mogu ili ne žele da sprovedu konkretniju mjeru koja je propisana Zakonom, to uradi Savjet kao drugostepeni organ. Time bi shodno težini prekršaja opomenuli emitera, bič u rukama onih koji medije doživljavaju kao sredstvo zastrašivanja. Ukoliko se to ne desi ja ću prvo krenuti od sebe. Zašto sjedim u tijelu koje toleriše takvo ponašanje?", pita on.

Knežević nije ovlašćen, Ivanović smatra da ne smiju da spriječe Pink, jer radi za račun DPS

Član Savjeta AEM Saša Knežević i predsjedavajući, u odsustvu predsjednika Mladena Lompara, “Vijestima” je kazao da “ nije ovlašćen ” da daje izjave za medije.Željko Ivanović je ocijenio da su upravo "vitezovi elektronskih medija", među kojima je i Knežević, odgovorni za radnje Pinka."Sve to su Džafić, Coja Stojanović, Lompar, Knežević i ostali vitezovi elektronskih medija uradili po diktatu i za potrebe šefa DPS.

Kome je jedino i najviše odgovaralo da se medijska scena unizi kako bi argumentovana kritika ozbiljnih medija bila obesmišljena mafijaškim rječnikom i bukom režimske propagande. Pošto taj pir Džafićevog i Đukanovićevog Pinka traje četiri godine, to je i za kriterijume AEM-a i njegovog Savjeta postalo nepodnošljivo, pa su se sada sjetili da prihvataju neke prigovore iako su isti kriterijum mogli primijeniti i iste odluke donositi u 700 ranijih slučajeva. Jer i Džafić i njegov Savjet dobro znaju da kampanja Pinka nije rezultat rada nepostojeće redakcije te TV, već da je sve osmišljeno u laboratoriji propalog spin doktora bivšeg prmeijera.

Ali pošto Džafić i AEM znaju da iza kampanje protiv Vijesti stoji lično Đukanović, oni ne smiju da tome stanu na put, već sliježu ramenima i šalju nam abere kako oni 'ne gledaju Pink' i 'kako je sve sramota', ali da je eto kriv nejasan Pravilnik za njihovo ćutanje i kršenje zakona i pravila. Ali, jednog dana relaksirano da priznaju ko ih je sprečavao da rade po zakonu i da se miješaju u svoj posao.”

Bonus video: