Carević: Ne damo pare Njemcima

Gradonačelnik Budve navodi da su novi zahtjevi njemačko-austrijske grupe WTE/EVN neprihvatljivi i da neće platiti nešto što nije urađeno i oštetiti budžet Opštine za milione eura
8734 pregleda 17 komentar(a)
Carević, Foto: Vuk Lajović
Carević, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 06.02.2019. 09:14h

Opština Budva neće pristati na uslove koje im je dostavila njemačka WTE i austrijski koncert EVN da se angažuje nezavisni ekspert iz njemačke KFW banke i da im se na račun prebaci još jedna novčana tranša od 6,5 miliona eura, uprkos tome što su najavili da će 31. marta napustiti upravljanje postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice.

To je „Vijestima“ saopštio gradonačelnik Budve Marko Bato Carević, navodeći da lokalna uprava trpi pritiske političara iz Austrije i Njemačke.

Kazao je da se ulazi u mučnu situaciju jer Opština neće pristati ni na kakve uslove, jer bi budžet Opštine mogao biti oštećen za milione eura.

Opština je ponudila njemačko-austrijskoj grupaciji da za 36 miliona eura otkupi projekte, što je utvrdila supervizija međunarodne konsultanstke kuće „Dr Duhovnik“ iz Ljubljane. Takvu ponudu su Njemci odbili, tražeći da se nanovi uradi vještačenje, ali isključivo eksperta inostrane banke.

„Imamo jasan stav po tom pitanju: da treba platiti do zadnjeg eura sve ono što je urađeno. Ali, ne treba platiti nešto što nije urađeno jer to plaćaju građani, a mi smo ovdje da štitimo interese građana. Jako je mučna situacija, imamo pritisak i političara iz Austrije i Njemačke, kao i samih predstavnika kompanija. Lično neću uraditi ništa što nije u skladu sa zakonom i što nije ispravno“, kazao je Carević u razgovoru za „Vijesti“.

Prema njegovim riječima, Opština stoji pri nalazu konsultantske kuće.

„Međutim, oni sada traže nezavisnnog eksperta, ali i da im se odmah uplati 6,5 miliona. Ako bi im uplatili taj novac, tražimo i da se za isti iznos umanji državna garancija od 29,3 miliona eura koju je dala Vlada. Jer, ako bi im mi uplatili tih 6,5 miliona eura, može da se desi da oni aktiviraju državnu garanciju i time uzmu cijeli iznos koji su namjeravali. Podsjećam, Opština im je do sada uplatila devet miliona, od kojih 6,5 miliona eura prošle godine, nakon što je postignut dogovor. Ukoliko bi im sada ponovo uplatili taj iznos, došli bi do sume od 16,5 miliona eura, i uz aktiviranu garanciju oni bi ukupno naplatili 44,5 miliona eura, gotovo deset miliona eura više nego što je to supervizija utvrdila, što bi bila direktna šteta za budžet Opštine“, pojasnio je Carević.

On je kazao da je Opština obazriva prema kompanij WTE zbog slučaja postrojenja za desalinizaciju morske vode na rtu Zavala.

„Već smo u tom slučaju imali da je Opština WTE u tom projektu isplatila kompletnu sumu, a da su oni naknadno pokušali da naplate zaostale mjenice. Pošlo im je za rukom da naplate 400 hiljada eura od ukupno 700 hiljada, nakon što je Opština blokirala dalju prinudnu naplatu. Jednostavno smo u fazi da im ne vjerujemo, a oni insistiraju na tome da Opština ne želi da riješi problem. Moj prethodnik, gospodin Krapović je vrlo korektno vodio taj proces. Bilo im je ponuđeno da se nađe nezavisni ekspret koji bi urtvrdio tačnu sumu koja je do sada uložena u projekat, a da se i Opština i oni unaprijed odreknu prava na žalbu i da nalaz tog eksprta bude prihvaćen. Oni nijesu to prihvatili i dali su zeleno svjetlo Opštini da angažuje konsultantsku kuću. Kada su vidjeli da je suprevizija utvrdila da je uloženo 36 miliona eura, onda nam saopštavaju da im to ne odgovara“, naglasio je Carević.

U pregovore se uključilo i Ministarstvo finansija.

„Da sam od početka bio u tome, zalagao bih se da ih tužimo i u Njemačkoj i u Austriji i da sud riješi. Jer, priznata je korupcija u ovom projektu od tri miliona eura. Oni su nas uslovili da će 31. marta da napuste upravljanje kolektorom, a za sav period mi plaćamo po mnogo većim cijenama održavanje postrojenja. Oni ne trpe nikakvu štetu. Opština samo insistira da se utvrdi činjenično stanje“, zaključio je Carević.

Šta piše u dokumentima?

Opština nudi ukupnu otkupnu cijenu od 36.442.823, 91 euro. Ta cijena obuhvata troškove investiranja sa projektovanjem i finansiranjem postrojenja za tretman otpadnih voda u Vještici do 15. novembra 2018. i troškove upravljanja postrojenjem do 1. septembra prošle godine, navodi se u superviziji i konačnoj ponudi Opštine, dokumentima u koje su “Vijesti“ imale uvid, a koja su dostavljena autrijsko/njemačkoj strani koja traži ispunjenje ugovora i uplatu oko 56 miliona eura,

Opština je do sada uplatila njemačkoj strani 9.057.634,33 eura, 17.685.189,58 eura Opština je spremna da plati u roku od 60 dana nakon potpisivanja sporazuma, dok 9,7 miliona eura isplatiće nakon što se završe radovi i otklone svi defekti identifikovani supervizijom i utvrđivanjem stvarnog stanja ovog projekta od strane firme “Dr Duhovnik”. Kako je do ove konačne računice došla slovenačka konsultantska kuća vidi se iz supervizije, po kojoj je utvrđeno da je do sada u projekat otpadnih voda uloženo 32,6 miliona eura, operativni troškovi su 4,2 miliona eura, dok je Opština priznala da su dodatni radovi iznosili 2,5 miliona eura, duplo manje od onih koji su predstavljeni i nisu potvrđeni od strane nadzora. Na taj način došlo se da su kompletni troškovi investicije sa projektovanjem i upravljanjem iznosili 39,4 miliona eura. Od te sume umanjena su tri miliona eura, koliko iznosi utvrđena korupcija budvanske kriminalne grupe na čelu sa Svetozarom Marovićem, po pravosnažnoj presudi, pa je konačna cijena definisana na 36,4 miliona eura.

Bonus video: