Dragojević: Alarmantno stanje u ŽPCG, vozovi otkazuju sedmicama unazad

CŽI raspolaže informacijom da interni revizor kompanije Zorica Šoć prikuplja potpise zaposlenih koji žele da tuže kompaniju gdje će ih zastupati advokat koji je njena ćerka, a koja je već podnijela tužbu protiv kompanije u ime 50 zaposlenih koji traže zaostale nakande za prevoz", rekao je Dragojević
129 pregleda 4 komentar(a)
Milisav Dragojević, Foto: Luka Zeković
Milisav Dragojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.03.2017. 13:39h

Stanje u Željezničkom prevozu Crne Gore (ŽPCG) je alarmantno, a jučerašnje iskliznuće voza iz šina još jedna je potvrda toga da se situacija pogoršava iz dana u dan, o čemu Nevladina organizacija Centar za željeznička istraživanja (CŽI) permanentno obavještava javnost već par godina, saopštio je danas Milisav Dragojević, predsjednik ČŽI.

Putnički voz iskočio je danas iz šina u depou na Željezničkoj stanici u Podgorici prije nego što su putnici ušli.

On je dodao da je situacija u komapniji alarmantna, jer sedmicama unazad zbog neispravnosti voznih sredstava otkazuju vozovi.

"I dok broj putnika opada, niko ne preduzima ništa da se ta stihija zaustavi. Aktuelni menadžment na čelu sa Dušanom Radonjićem, lošim upravljanjem, nanosi ozbiljnu štetu kako kompaniji tako zaposlenima i državi. Vozna sredstva su neispravna jer predsjednik Odbora direktora kompanije, Radonjić i menadžment ne preduzimaju konkretne korake da se uvede red u tehničkom sektoru kako bi vozovi bili ispravni, a time i bezbjednost putnika veća kao i prihodi firme. Naprotiv, oni ne samo da se ne trude da povećaju prihode, već svakim danom prave nove rashode nastavljajući praksu rasipanja novca prethodnog menadžmenta koji su milionskim iznosima plaćali remont vozova, a oni su stizali neispravni", istakao je Dragojević.

Po njegovim riječima, dug kompanije je dostigao astronomskih šest miliona eura, ali to upravu i predsjednika kompanije kao da ne zanima.

"Umjesto da postignu dogovor sa zaposlenima u vezi njihovih sudskih potraživanja za neiskorišćenje godišnje odmore i prevoz i time uštede novac, nedomaćinskim ponašanjem u sudskim sporovima menadžment angažuje advokatske kancelarije, čime se troše ogromna sredstva. A ni sudski troškovi ne mogu da prođu bez "učešća" provjerenih vječitih kadrova iz uprave. CŽI raspolaže informacijom da interni revizor kompanije Zorica Šoć prikuplja potpise zaposlenih koji žele da tuže kompaniju gdje će ih zastupati advokat koji je njena ćerka, a koja je već podnijela tužbu protiv kompanije u ime 50 zaposlenih koji traže zaostale nakande za prevoz", rekao je Dragojević.

On tvrdi da na ovaj način, umjesto da se bavi finansijskim tokovima kompanije u cilju smanjenja rashoda, Šoć, namješta posao ćerki advokatu.

"Takva praksa otimanja novca od kompanije nije novost, ako se prisjetimo da je koleginica Šoć uzela otpremninu u željeznici, pa se mimo Zakona vratila, te da je bila dio "slavne" uprave koja je prije desetak godina uzela preko milion eura otpremnine od tada jedinstvene Željeznice. Vlada je tada na alarm medija uputila poziv da se novac vrati; neki su navodno taj novac vratili. Za ostale "pojeo vuk magarca". Taj "magarac" više ne može da podnese toliko "vukova". Situacija je dovedena do ivice propasti. Posljednja je prilika da država reaguje i da spasi sistem koji je u svakoj državi kičma saobraćajne infrastrukture", objasnio je Dragojević.

On se pita hoće li napokon neko sa državne adrese ispitati sve nezakonitosti koje se dešavaju u ŽPCG, koje je po njegovim tvrdnjama dešavaju još od vremena rukovođenja kompanijom Milojice Zindovića, koji je kako tvrdi Dragojević, ostavio katastrofalno stanje i dugove od oko šest miliona eura.

"Kada je Zindović došao u kompaniju, na njenom računu bilo je oko 1.6 miliona eura. Dušan Radonjić je i tada i sada predsjednik Odbora direktora i ne čini ništa da se zaustavi propadanje firme i spasi što se spasiti može, već je od svog dolaska uspio da uglavnom neopravdano, zaposli veliki broj radnika i time doprinese još većim rashodima u ŽPCG, usput aminujući nezakonite odluke direktora o dodjeli stanova, kredita, itd. Sve uz saglasnost sekretara Društva Ljubice Markovic koja je takođe za vrijeme njegovog mandata dobila stan koji je bio nekada vlasništvo bivšeg predsjednika Odbora direktora Rešada Nuhodžića. Ko kome čini usluge i ko žmuri zbog nezakonitih odluka krajnje je vrijeme da neko ispita", zaključio je Dragojević.

Bonus video: