Vlast 1952. godine platila zemlju?

U toku radovi na priključenju vode u park šumi u Zagoriču
151 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2017. 20:24h

Ekspropriaciona komisija pri narodnom odboru grada Titograda donijela je 1952. godine rješenje, kojim se Femiji Stamatović i Mirku Vučiniću, oduzima 100, odnosno 80 rala zemlje u Park šumi u Zagoriču uz nadoknadu.

Time se kako tvrde mještani iz Park šume u Zagoriču dokazuje da je zemljište na kojem se oni napravili kuće već plaćeno bivšim vlasnicima, te da nije moglo da bude vraćeno.

Oni su „Vijestima” dostavili dokumentaciju iz koje se vidi da je Femiji Stamatović te 1952. godine za 100 rala, po rješenju trebalo da bude isplaćeno 600.000 dinara u gotovini, odnosno kako piše 60 rata po 10.000, a u državnim obveznicima 280.000 hiljade dinara.

Vučinić Mirku rješenjem ekspropriacione komisije za 80 rala trebalo da bude isplaćeno 500.000 dinara, odnosno 50 rata po 10.000, kao i 204.000 dinara u državnim obveznicama.

Zemljište je eksproprisano za potrebe Savjeta za poljoprivredu i šumarstvo Vlade tadašnje Narodne Republike Crne Gore.

Nasljednicima Femije Stamatović rješenjem Ministarstva finansija prije nekoliko godina vraćeno je 160.000 metara kvadratnih zemljišta u Park šumi u Zagoriču, odnosno 100 rala.

Vučinićima je odlukom Vrhovnog suda vraćeno 125.000 kvadratnih metara ili 80 rala zemljišta.

“To je dokaz da je ta zemlja plaćena, odnosno da smo mi gradili na državnom. Naravno da ne bježimo od toga da platimo placeve, ali da budemo sigurni da će biti naše vlasništvo”, istakli su mještani.

Brojnim mještanima stigle su presude da zemlju moraju da plate od 35 do 40 eura po kvadratu Vučinićima i Stamatovićima.

Mještani su i juče protestovali na Bulevaru Stanka Dragojevića, prošetali su do ambasade Sjedinjenih Američkih Država, gdje su predali zahtjev za prijem.

“Dostavili smo zahtjev, odgovoriće nam u narednom periodu. Zamolićemo i predstavnike SAD da pogledaju dokumentaciju, koju smo dostavili našoj Vladi, a od koje još uvijek, čekamo odgovore”, kazao je predstavnik mještana Radovan Jeremić.

On je istakao da su u toku radovi za priključenje vode u Park šumi.

“Dat je ultimatum mještanima da moraju sve da odrade do petka ili neće imati vodu. Zbog toga je jutros pola mještana ispred Vodovoda, gdje su pošli da plate za vodu i u naselju, gdje kopaju šahte", istakao je Jeremić.

On je kazao da se od mještana traži da plate priključak za vodu 200 eura.

“Hoće kuće da nam uzmu, a sada žele u vrijeme protesta da urade priključke, a mrežu su doveli još prije nekoliko godina”, istakao je Jeremić.

Mještani su naveli da imaju saznanja da će najkasnije do petka početi pregovori u Vladi, oko rješenja njihovog problema.

Galerija

Bonus video: