DPS-u iskliznuo Javni servis?

“Sada se treba baviti kadrovskim pitanjima i poboljšanjem kvaliteta programa”, kazala je Andrijana Kadija
154 pregleda 16 komentar(a)
Andrijana Kadija (Novine)
Andrijana Kadija (Novine)
Ažurirano: 22.03.2017. 07:23h

Savjet Radio-televizije Crne Gore (RTCG) od generalne direktorice Javnog servisa Andrijane Kadije očekuje da nastavi gdje je stala kao v.d. i da državna Televizija (TVCG) bude prva po povjerenju.

Na jučerašnjoj sjednici Savjeta Kadija je, nakon neizvjesne utakmice, izabrana u trećem krugu i za nju je glasalo pet članova Savjeta.

Kadija kaže da je iznenađena izborom i da će nastaviti gdje je stala sa radom kao v.d. direktora TVCG i RTCG.

“Zahvalna sam Savjetu na povjerenju i nadam se da ću ispuniti očekivanja. Osjećam veliki pritisak odgovornosti prema državi, građanima, radnicima RTCG i struci. Mislim da smo u velikoj mjeri ostvarili poštovanje programskih standarda, a sada se treba baviti kadrovskim pitanjima i poboljšanjem kvaliteta programa”, kazala je Kadija “Vijestima”.

Predsjednik Savjeta RTCG Vladimir Pavićević nada se da će Kadija cijeniti ideje i programe svih 11 kandidata koji su se prijavili na konkurs, a da će to tijelo pomno pratiti njen rad.

“Savjet će aktivno pratiti rad Javnog servisa i dati svoj puni doprinos kako bi RTCG ispunio očekivanja građana”, poručio je Pavićević.

Bivši predsjednik i član Savjeta Ivan Mitrović kazao je da od Kadije očekuje samo rad u skladu sa zakonom i Statutom RTCG, kao i da obezbijedi poštovanje svih programskih i profesionalnih standarda Javnog servisa.

Član Savjeta Goran Đurović očekuje od nove generalne direktorice da kadrovske promjene izvede do kraja i da dostavi precizne rokove kada će TVCG biti prva po povjerenju u Crnoj Gori.

Njegov kolega Milan Radović smatra da Kadija treba da nastavi sa daljom profesionalizacijom Javnog servisa i da se odupre pritiscima sa svih strana:

“Da postavi ljude na pozicijama direktora i urednika TVCG sa kojima će se svi u državi ponositi i da uspješno završi proces digitalizacije. Naravno, očekujem i da se bavi pitanjima koja su bitna za ljudska i manjinska prava, da razvije programe za pripadnike manjinskih naroda i na manjinskim jezicima, osobe sa invaliditetom, programe za djecu i mlade, obrazovni, kulturni i dramski program.”

Radović se nada da će Kadija raditi na zapošljavanju osoba sa invaliditetom i novinara u redakcijama za manjine, ali i da racionalizuje broj zaposlenih, posebno da se bavi pitanjima zaposlenih koji ne dolaze na posao.

U prvom krugu glasanja bivša direktorica TVCG Radojka Rutović dobila je četiri glasa, Kadija tri, a v.d. direktora Instituta za medije Vladan Mićunović i sportski urednik TVCG Đorđije Kustudić po jedan glas.

S obzirom na to da kandidat, da bi bio izabran za generalnog direktora Javnog servisa, treba da dobije najmanje pet glasova, članovi Savjeta su u drugom krugu glasali za Rutović i Kadiju, koje su dobile najviše glasova u prethodnom krugu.

One su tada osvojile povjerenje četvoro članova Savjeta, dok je jedan listić bio nevažeći, zbog čega se glasalo i treći put.

Za funkciju generalnog direktora RTCG, na osnovu javnog konkursa, su se, pored pomenutih kandidata prijavili Dragan Cvijović, Dubravka Perović, Velizar Sredanović, Dragoljub Šarović, Časlav Vujotić, Zvezdan Vukanović i Goran Sekulović.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” za Radojku Rutović je lobirao dugogodišnji blizak saradnik lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Za vrijeme mandata Rutović na čelu Televizije Crne Gore, informativne emisije, posebno drugi Dnevnik, otvoreno su forsirale Đukanovića i njegovu Vladu.

Izabrana uprkos političkim pritiscima na Savjet

Iako je po procjenama dobro upućenih bila autsajder u trci za generalnog, Kadija je ipak izabrana uprkos političkih pritisaka na Savjet RTCG.

Više nezvaničnih izvora iz Savjeta Javnog servisa tvrde da je bilo najviše političkih pritisaka iz vladajuće koalicije na članove tog tijela, kako bi za generalnu izabrali Rutovićevu. Bivšu direktoricu TVCG, koja je podnijela ostavku političkim pritiskom opozicije, navodno je protežirao lično predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

Bonus video: