NPCG: Usvojeni planove zaštite šuma od požara

"Planovi sadrže sve aktivnosti i mjere u cilju zaštite šuma od ove negativne i štetne pojave koja je, u najvećem broju slučajeva, izazvana antropogenim uticajem", kaže se u saopštenju JPNPCG
62 pregleda 0 komentar(a)
NPCG, sjednica, Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore
NPCG, sjednica, Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore
Ažurirano: 21.03.2017. 16:44h

Upravni odbor Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG) usvojio je danas planove zaštite šuma od požara koji, kako je saopšteno, sadrže aktivnosti i mjere u cilju zaštite šuma od te pojave.

"Planovi sadrže sve aktivnosti i mjere u cilju zaštite šuma od ove negativne i štetne pojave koja je, u najvećem broju slučajeva, izazvana antropogenim uticajem", kaže se u saopštenju JPNPCG.

Navodi se da planovi, između ostalog, uključuju procjenu ugroženosti šuma od požara, preventivne mjere zaštite i mjere za brzo otkrivanje požara.

"Kao i sve one aktivnosti koje utiču na smanjivanje mogućnosti od izbijanja požara u ovim ekosistemima", dodaje se u saopštenju.

Upravni odbor je na današnjoj sjednici donio i Odluku o usvajanju Elaborata centralne popisne komisije o stanju imovine JP na dan 31. decembar, uz uslov da se formira posebna Komisija koja će dalje utvrditi sve činjenice u vezi sa određenim brojem nedostajućih sredstava.

Usvojena je i Odluka o otpisu osnovnih sredstava, zaliha robe, hartija od vrijednosti, sitnog inventara i potraživanja.

Upravni odbor je, kako se navodi, informisan o Predlogu izmjena i dopuna Odluke o visini i načinu plaćanja naknada za korišćenje dobara nacionalnih parkova, obavljanje djelatnosti i pružanje usluga, koji će se, nakon dodatnih sugestija članova Odbora, razmatrati na nekoj od narednih sjednica.

"NPCG sredstva ostvarena ovim putem koriste za aktivnosti u cilju zaštite, unaprjeđivanja i razvoja zaštićenih prostora, odnosno njihove valorizacije uz poštovanje principa održivog razvoja", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: