Vuksanović prekršio zakon: Opština dala Dom kulture NVO-u

Odbornik Tivatske akcije Miomir Abović zatražio je da Opština ne produžava ugovor, istakavši da je „Dux Croatorum“ „brutalno prekršio“ njegove odredbe jer je jedan dio zgrade izdao u podzakup na što po ugovoru nije imao pravo
115 pregleda 7 komentar(a)
dom kulture Tivat, Foto: Siniša Luković
dom kulture Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 20.03.2017. 18:20h

Zbog činjenice da je odbornik lokalnog parlamenta Adrijan Vuksanović (HGI) prekršio odredbe Zakona o sprečavanju korupcije i nije obavijestio Opštinu da je po tom pitanju u konfliktu interesa, Opština Tivat moraće da poništi odluku o produženju besplatnog zakupa Doma kulture „Josip Marković“ koji već deset godina koristi NVO Hrvatska krovna udruga „Dux Croatorum“ iz Tivta.

Odluka da se besplatno korištenje opštinske imovine - Doma kulture u Donjoj Lastvi „Dux Croatorumu“ produži na još pet godina, donešena je na sjednici lokalnog parlamenta, pri čemu je za usvajanje takvog predloga gradonačelnice Snežane Matijević (DPS) glasalo ukupno 17 odbornika vladajuće koalicije DPS-SD-HGI.

Upravo je pri tom odlučujući, 17. glas u 33-članom tivatskom parlamentu, došao od odbornika Vuksanovića, a koji je istovremeno i predsjednik „Dux Croatoruma“.

„Ako javni funkcioner u organu vlasti u kojem vrši javnu funkciju učestvuje u raspravi i odlučivanju u stvari u kojoj on ili povezano lice sa javnim funkcionerom ima privatni interes, dužan je da davanjem izjave o postojanju privatnog interesa obavijesti ostale učesnike u raspravi i odlučivanju prije svog učešća u raspravi, a najkasnije prije početka odlučivanja”, propisuje član 8 Zakona o spriječavanju korupcije “Vijestima” je iz Opštine Tivat nezvanično potvrđeno da odbornik Vuksanović nije podnio izjavu da ima privatni interes kao predsjednik “Dux Croatoruma” da mu lokalna uprava besplatno ustupi dio gradske imovine, te je neometano učestvovao u raspravi i svojim glasom odlučujuće uticao da se takva odluka usvoji.

“Nadležni organ vlasti dužan je da spriječi izvršenje odluke donijete suprotno st. 1 do 4 ovog člana i stavi je van snage, u skladu sa zakonom i o tome obavijesti Agenciju za sprečavanje korupcije”, piše dalje u članu 8 Zakona o sprečavanju korupcije.

„Vijesti“ su od nadležnih u Opštini zatražile zvaničan stav o tome što se desilo sa Vuksanovićevim kontroverznim glasanjem za ovakvu odluku, ali ga nisu dobile uz obećanje da će odgovor stići u narednih nekoliko dana.

Vuksanović, koji je i poslanik HGI u Skupštini Crne Gore i predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije, ostavio je sve svoje radne obaveze u Podgorici i došao na sjednicu SO Tivat gdje se kao odbornik, inače, gotovo uošte ne pojavljuje. Gotovo sav njegov angažman na SO se sveo na učešće u raspravi o produženju besplatnog zakupa Doma kulture u Donjoj Lastvi, pri čemu je Vuksanović to branio hvaleći sve što je „Dux Croatorum“ postigao u obnovi i stavljanju tog objekta u funkciju, kao i svim aktivnostima koje u tom objektu sprovodi „organizirana hrvatska zajednica“ kako je on nazvao „Dux Croatorum“, Hrvatsko nacionalno vijeće i HGI koje besplatno koriste prostorije te opštinske zgrade.

Odbornik Tivatske akcije Miomir Abović zatražio je da Opština ne produžava ugovor, istakavši da je „Dux Croatorum“ „brutalno prekršio“ njegove odredbe jer je jedan dio zgrade izdao u podzakup na što po ugovoru nije imao pravo.

Vuksanovićev „Dux Croatiorum“ već godinama izdaje skoro kompletnu sjevernu fasadu opštinskog Doma kulture kompaniji „Luštica Development“ a koja za postavljanje svoje reklame na toj površini Vuksanovičevoj NVO plaća 3.600 eura godišnje.

„Prostorije nikome nismo dali u zakup, već spoljašnji zid. Zid nije prostorija i tu nema nikakve manjkavosti“, kazao je na sjedici SO odbornik Vuksanović koji je prije toga brutalno izvrijeđao Abovića, istakavši da se njegova „politika svodi na pojačano lučenje pljuvačnih žlijezda“, da će „iza Abovića ostati samo gomila bezvrijednog mekanog papira“, „da mu je život isprazan“ i da odbornik TA ima “pojačano lučenje hormona na mjestima na kojima ne bi trebalo“.

Na sve to predsjednik SO Ivan Novosel nije reagovao, pa je ubrzo došlo do verbalnog, a umalo i fizičkog obračuna Vuksanovića i Abovića.

Matijevićeva nije znala, hrvatski ambasador lobirao

Gradonačelnica Snežana Matijević na sjednici SO je kazala da nije bila upoznata sa kršenjem odredbi ugovora o zakupu iz prethodnih godina od strane “Dux Crioatoruma” kao i time da je Opština protivno tom ugovoru, izdvojila preko 17 hiljada eura za sanaciju tog objekta, a što je bila obaveza zakupca.

“Ja za to ne znam. Ovo je tri puta bilo na kolegijumu mog tima saradnika i niko mi od njih nije kazao da je tu bilo što nezakonito. Po meni se ovo mora završiti i ovo treba da se usvoji”, kazala je Matijevićeva, priznajući da je o produžetku zakupa Doma kulture u Donjoj Lastvi sa njom nedavno razgovarao i novi hrvatski ambasador u Crnoj Gori Veseljko Grubišić.

“Ambasador je sugerisao da se to (besplatni zakup, prim. aut.) produži i mi kao Opština nismo imali nedoumice da je tu bilo što protivzakonito i da ovo ne treba produžiti”, naglasila je Matijevićeva.

Dom kulutre u Donjoj Lastvi koji ima par stotina kvadrata korisne površine jedini je od svih takvih objekata u Tivtu koji je besplatno dat u višegodišnji zakup jednoj NVO – “Dux Croatorumu” iza koje, inače, stoje visoki funkcioneri HGI – koalicionog partnera DPS-a. Istovremeno, najmanje desetak drugih NVO u Tivtu uošte nema ili su im date potpuno neodgovarajuće prostorije za rad.

Bonus video: