Pas je miran uz Ivaninu nogu

Ivana Malavrazić je jedina Novljanka i jedna od desetak juniora - hendlera u Crnoj Gori, koji se bave tim sportom
170 pregleda 1 komentar(a)
Ivana Malavrazić, Foto: Privatna arhiva
Ivana Malavrazić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 18.03.2017. 19:32h

Ljubav prema psima bila je presudna da jedanaestogodišnja Ivana Malavrazić iz Herceg Novog počne da se bavi hendlingom - pokazivanjem pasa na izložbama.

Djevojčica kaže da je jedina Novljanka i jedna od desetak juniora - hendlera u Crnoj Gori, koji se bave tim sportom.

Osim nagrada za pse, na kinološkim izložbama ocjenjuju se i hendleri.

“Najvažniji je kontakt i povjerenje koje uspostavljam sa psom koga ću predstaviti“, objašnjava Ivana i ističe da na izložbama predstavlja svoje, ali i pse drugih vlasnika.

Od vještine hendlera zavisi da li će se pas pokazati u najboljem svjetlu, zato je potrebna svakodnevna vježba.

“Sa psima, a imam ih troje - japansku akitu Chiro, bigla Maya i sibirskog haskija ICY, provodim svakog dana u prosjeku sat i po. Sve počinje igrom, zatim psu stavljam ogrlicu i povodac i vodim ga u laganu šetnju, a onda postepeno povećavamo brzinu kretanja. Pas mora biti uz moju lijevu nogu, a mora naučiti i ono što zovemo stajanje u stav. To znači da treba da bude miran dok ga sudija ocjenjuje i tu do izražaja dolazi vještina hendlera. Na izložbama treba voditi računa da je pas uvijek između sudije i hendlera“, otkriva Ivana neke od neophodnih vještina i znanja.

Priča da je sve počelo prije dvije godine kada je prvi put učestvovala na izložbi pasa u Budvi i predstavila Boston terijera i osvojila drugo mjesto u kategoriji junior hendlera.

Nastavila je da učestvuje na izložbama u regionu i tvrdi da se uvijek vraćala sa nagradama, što je svrstalo u red vodećih hendlera u regionu.

Ističe da sa više od 40 nastupa ima stotinjak pehara, rozeta i medalja.

Najveća želja - da učestvuje na međunarodnom takmičenju Junior hendlera CRUFTS 2017 u Birmingamu u Britaniji u martu ove godine - nije joj se ispunila, jer je povrijedila skočni zglob.

To je najprestižnije takmičenje juniora u svijetu, sa tradicijom dugom 126 godina i ove godine Ivana je trebalo da predstavlja Crnu Goru.

Ističe da ima bezrezervnu podršku porodice, naročito oca Dragana koji je prati na svim putovanjima. “Nekada imamo sponzora, ali uglavnom sve sami finasiramo. U ovom sportu nema novca, jer je za hendlera nagrada samo pehar“.

Kada odraste, voljela bi da bude veterinar i da profesionalno ostane u kontaktu sa psima.

Stigne i da se bavi manekenstvom, a voli knjige

Ivana kaže da sve izgleda vrlo jednostavno, posebno kada su pas i hendler uigran tandem, ali ističe da iza toga uvijek stoji dugotrajan i permanentan rad, što joj ne pada teško.

“Rad i druženje sa psima za mene su zabava i hobi koji radim sa ljubavlju, a imam i dovoljno vremena za druženje i igru sa prijateljima, da pročitam zanimljivu knjigu, budem uz kompjuter, a u posljednje vrijeme se bavim i manekenstvom u agenciji AR Scouting Managment. Ranije sam igrala i balet“.

Bonus video: