Za turiste će biti meda sa Rumije

Plan je i registrovanje brenda crnogorski primorski med
55 pregleda 1 komentar(a)
Pčelari
Pčelari
Ažurirano: 18.03.2017. 19:25h

Prvi barski dani meda trebalo bi da budu održani u sredinom avgusta, kako bi se turistima predstavio kvalitetan med iz rumijskog kraja.

Time će, kako je kazao predsjednik Udruženja “Pčela” Milan Isidorović, barski pčelari dobiti prvu lokalnu tematsku manifestaciju.

Dani meda će biti organizovani na inicijativu Udruženja, uz podršku Sekretarijata za poljoprivredu.

Isidorović kaže da je organizacija orijentisana i na realizaciju projekta registrovanja brenda "Crnogorski primorski med".

“Cilj je da što spremniji dočekamo ulazak u EU, kada se pojave strani brendovani medovi, takođe cijene našeg meda može biti i dva i po puta veća u izvozu. Od primorskog meda stvorićemo prepoznatljiv brend Crne Gore. Ovim povodom, dovodili smo predavače, profesoricu iz Sarajeva dr Lejlu Siljak, poznatu po zaštiti geografskog porijekla proizvoda, te za oblast virusologije šefa katedre za biologiju Veterinarskog fakulteta u Beogradu prof. dr Zorana Stanimirovića”, naveo je Isidorović.

Udruženje slavi 65 godina postojanja, ima 122 člana sa ukupno 5.400 košnica, “što je 40 po pčelaru, a crnogorski prosjek je 18”.

Istakavši podršku opštine i saradnju sa resornim Ministarstvom, Isidorović je kazao da se članstvo sastaje u kancelariji u Biznis centru jednom mjesečno:

“Na upravo održanoj redovnoj godišnjoj skupštini, pored osvrta na zdravstvene, edukativne, tehnološke i promotivne mjere, članovi su pitali zašto naše društvo, iako treće po veličini u državi, nema nijednog predstavnika u bilo kom tijelu ili komisiji Saveza. Pčelari traže i regresiranje košnica, da se matice mogu preuzimati i u Sutomoru, te da kao članovi Saveza u 'Kući meda' sav pčelarski materijal mogu kupovati povoljnije od sadašnjih tržišnih cijena”.

Bonus video: