Posao za 15 Roma i Egipćana: Brinuće o zdravlju sunardonika

Projekat je podržala EU, a vrijedan je 94.401 euro
58 pregleda 4 komentar(a)
Tatjana Perović, Foto: Svetlana Mandić
Tatjana Perović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.03.2017. 19:15h

Zahvaljujući projektu “Zapošljavanje pripadnika romske i egipćanske populacije u Opštini Nikšić kao zdravstvenih medijatora“, obuku će proći najmanje 20 osoba, a 15 će dobiti posao zdravstvenih medijatora.

“Uloga zdravstvenih RE medijatora je da vode evidenciju o zdravstvenom stanju stanovnika neformalnih RE naselja, da rade sa njima na podizanju svijesti o očuvanju i unaprjeđenju zdravstvenog stanja i značaju pravilne ishrane i higijenskih navika”, kazala je Tatjana Perović, asistentkinja na projektu koji će trajati 14 mjeseci.

Prema podacima Zavoda za statistiku, popis iz 2011. pokazao je da u Opštini Nikšić živi 483 pripadnika romske i 446 pripadnika egipćanske populacije.

“Broj osposobljenih pripadnika RE populacije povećaće se sa 29 na 49, dok će broj zaposlenih biti veći za 80 odsto u odnosu na postojeći, odnosno sa 18 na 33 zaposlena lica“, kazala je Perovićeva.

Kada je riječ o povećanju broja pripadnika RE populacije, koji će koristiti usluge zdravstvene zaštite, to će se znati nakon praktičnog rada zdravstvenog RE tima.

Sistematskom obradom RE porodica, zdravstveni medijatori će sumirati njihove probleme, omogućiti ublažavanje ili rješavanje zdravstvenih problema i povezivanje sa onima koji mogu da im pomognu.

“Projektom će biti unaprijeđen položaj ciljnih grupa jer će naučiti kako da zakažu samostalno pregled slabo pokretnim hroničnim bolesnicima, u kojim situacijama se problem rješava uz podršku socijalnog radnika i patronažne sestre Doma zdravlja”, kazala je Perovićeva.

Jedinstveni projekt u Crnoj Gori realizuje Opština Nikšić, a partneri su Centar za socijalni rad, Dom zdravlja i NVO “Centar za romske inicijative”.

Projekat je podržala EU, a ukupno je vrijedan 94.401 euro.

Bonus video: