Rebronja: Da li je normalno da pravo ljekara bude ugušeno pravnim nasiljem ministra zdravlja?

Potpredsjednik SDP-a je kazao da ovakvo pravno nasilje nije samo sramota za ministarsvo i Vladu nego i poniženje ljekarske volje i njihovog digniteta
71 pregleda 5 komentar(a)
Almir Rebronja, Foto: SDP
Almir Rebronja, Foto: SDP
Ažurirano: 18.03.2017. 14:27h

Namjera i pravno nasilje ministra zdravlja sa ciljem osporavanje i urušavanja legitimno izražene volje ljekara da izaberu rukovodstvo Ljekarske komore još jedan je, više nego očigledan, primjer da Crna Gora ulazi u proces ubrzanog urušavanja insitucija, kazao je potpredsjednik SDP Almir Rebronja.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je juče da Izbor Aleksandra Mugoše za predsjednika Ljekarske komore i Jovana Ivovića za njegovog zamjenika, nije izvršen u skladu sa Statutom komore i mora biti poništen

"Da li je normalno da pravo ljekara, jedne od najuglednijih i najodgovornijih profesija, bude ugušeno pravnim nasiljem ministra zdravlja? Izgleda da ministar zdravlja više brine ko će biti predsjednik Ljekarske komore nego zašto je crnogorsko zdravtstvo najgore ocjenjeno u Evropi, zašto su zarade ljekara i drugih medicinskih radnika ispod elementarnog minimum ili zašto su uslovi za njihov rad izuzetno loši. U čemu je problem da ministar ne poštuje iskazanu voju ljekara delegata na Skupštini Ljekarske komore. 22 godine se nije mijenjalo rukovodstvo Ljekarske komore i sada je promjena za ministra nedopustiva", rekao je Rebronja.

Rebronja je rekao da društvo u kome se volja ove ugledne profesije ne želi poštovati klizi u autokratiju nalik onoj u Sjevernoj Koreji u kojem niko ne može slobodno izraziti svoju profesionalnu volju.

"Nije valjda da ministar zna bolje od ljekara ko treba da ih predstavlja u rukovodstvu Ljekarske komore. Još mu je ostalo da operiše i liječi ili propisuje medicinske dijagnoze u ime ljekara. Može on i to ako mu se kaže", kazao je Rebronja.

Potpredsjednik SDP-a je kazao da ovakvo pravno nasilje nije samo sramota za ministarsvo i Vladu nego i poniženje ljekarske volje i njihovog digniteta.

"Nije valjda da je državi Crnoj Gori sada problem što je ugledni kardiohirurg izabran za predsjednika Ljekarske komore. Možda im smeta nekoliko njegovih javno saopštenih stavova o zdravstvenom sistemu. Smeta im očigledno njegova sloboda da javno saopšti svoje profesionalno mišljenje. Nažalost, ovo je znak da polako ali sigurno dotičemo dno. Ministar koji ulazi u otvoren sukob sa voljom ljekara pokazuje da njegov zadatak nije da unaprijedi posrnulo crnogorsko zdravstvo nego da se bavi pritiskom i gušenjem slobodne volje ljekarske profesije. I umjesto da se bavi problemima duga koji ima zdrastveni sistem, dotrajalom opremom, uslovima rada i zaradama medicinskih radnika ministar evo dva mjeseca guši slobodno iskazanu volju ljekara. Da u Pjongjangu čuju za našeg ministra zdravlja sigurno bi ga zvali da bude ministar i tamo - da širi “slobodu jednoumlja”, zaključio je Rebronja.

Bonus video: