Nikčević upozorava: Preblage kazne za neispravnu hranu

“Građani bi trebalo da budu upoznati koja je hrana opasna za upotrebu,” poručuje direktorica Centra za zaštitu potrošača
1 komentar(a)
prodavnica, Foto: Boris Pejović
prodavnica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.03.2017. 13:22h

Direktorica Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) Olga Nikčević ocijenila je da se u posljednje vrijeme pojavljuje sve više neispravnosti u mesnim proizvodima, dok se preduzeća kod kojih se takvo nađe sve manje ili uopšte ne kažnjavaju.

Ona smatra da je to rezultat zabrinjavajućeg odnosa države prema potrošačima, jer su kaznene odredbe u tim slučajevima svedene na najblaži mogući nivo.

Nikčević je poručila da bi Uprava za inspekcijske poslove (UIP) trebalo da obavještava javnost kada kontroliše hranu, što u posljednjem slučaju pronalaska listerije u njeguškoj kobasici nije bio slučaj.

“Građani bi trebalo da budu upoznati koja je hrana opasna za upotrebu, a kompaniju koja ju proizvodila ili distribuirala kazniti. Međutim, bili smo skoro svjedoci da su sve kompanije, gdje je pronađen vinograd u mesu, oslobođene odgovornosti,” pojasnila je Nikčević.

Veterinarski inspektori pronašli su bakteriju listeriju u njeguškoj kobasici u fazi proizvodnje u cetnjskom objektu za preradu i sušenje “Montstate“, ali je ona, tvrde iz UIP-a, uništena prije nego što je dospjela na tržište.

Inspektori su, navode oni, naredili da se uništi 179 kilograma spornog proizvoda. Zaraženo meso, naglasili su oni, nije stiglo na tržište. Međutim, ista bakteija je u ovom preduzeću pronađena i ranije.

Prije toga su patogenu bakteriju listeriju pronašli u 21 uzorku mesa i mliječnih proizvoda u osam objekata na Cetinju i Danilovgradu. Iz UIP-a je tada saopšteno da je listerija nađena u objektima Mianja, Monstate, Viktorija, Interprodukt, DDR, Naniprom, Primato P i Montebianco. Monitoring na listeriju sproveden je krajem 2016. godine, a radi se o bakteriji veoma opasnoj za zdravlje ljudi. Inspekcija je uzela 279 uzoraka na analizu na listeriju, od kojih je 21 bio pozitivan.

"U kontrolisanim objektima sprovedene su sve zakonom propisane mjere, a kontrolisani proizvodi (sirovina i gotovi proizvod) koji nijesu odgovarali mikrobiološkim kriterijumima kontrolisani su u objektu prije stavljanja u promet, tako da se isti nijesu mogli naći na tržištu Crne Gore”, piše u saopštenju UIP-a, na čijem je čelu Božidar Vukasnović.

Vuksanović “Vijestima” nije odgovarao šest dana o bakteriji

Veterinarski inspektori su 3. marta pronašli listeriju u njeguškim kobasicama, a o tome su javnost obavijestili tek nakon interesovanja novinara - dvije sedmice kasnije.

“VIjesti” su pitanja povodom ponovnog pronalaska listerije UIP-u poslali odmah nakon nezvanične informacije, a odgovori su stigli poslije šest dana i to nakon što su objavljeni u dnevnom listu “Pobjeda”. U međuvremenu su “Vijesti” ponovile pitanja Upravi.

Međutim, ovo nije prvi put da odgovori na pitanja “Vijesti” Upravi za inspekcijske poslove završe u nekom drugom mediju, u ovom slučaju u “Pobjedi”.

Bonus video: