Za štetu Vijestima adresa je Privredni sud

“Daily press” traži nadoknadu štete zbog negativne kampanje, čija je posljedica pad prihoda i povreda ugleda brenda Vijesti
529 pregleda 1 komentar(a)
Marija bradić, Foto: Savo Prelević
Marija bradić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.03.2017. 20:44h

Prvo ročište u Osnovnom sudu u Podgorici, po tužbi nezavisnog dnevnika “Vijesti” protiv televizije “Pink M”, odloženo je dok sudija Simo Rašović utvrdi da li je nadležan za taj predmet.

Privredni sud se, nakon dvije godine suđenja između kompanije Daily Press, izdavača Nezavisnog dnevnika “Vijesti” i Pinka M, oglasio nenadležnim i predmet ustupio Osnovnom sudu.

Izdavač “Vijesti” - kompanija “Daily press”, tužbom od Pinka M traži nadoknadu štete od 660.000 eura zbog negativne kampanje i kao posljedicu toga pada prihoda tokom 2013. i početkom 2014. godine, kao i povrede ugleda brenda “Vijesti”.

Tužbom je traženo od suda da utvrdi da li je Pink M kontinuiranim iznošenjem izmišljotina i uvreda na račun osnivača i zastupnika kompanije Daily Press, kao i predstavljanjem samih “Vijesti” kao instrumenta za nezakonite i nečasne radnje, povrijedila član 40 Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Advokatica Marija Bradić iz poznate beogradske advokatske kancelarije “Stojković”, koja zastupa “Vijesti”, podnijela je na jučerašnjem ročištu u Osnovnom sudu prigovor stvarne nadležnosti.

“Vijesti ne razumiju zbog čega je, uprkos izričite odredbe zakona koja zaštitu u slučaju nelojalne konkurencije povjerava Privrednom sudu, slučaj upućen Osnovnom sudu koga zakon nije planirao ni da pogleda ovaj slučaj. “Vijesti” će pokušati da pravnim sredstvom izazovu sukob nadležnosti kako bi predmet vratili pred Privredni sud gdje i pripada, i kako bi crnogorsko pravosuđe, kako to zakon predviđa, dalo ocjenu da li ponašanje TV Pink proteklih godina, predstavlja zakonito, pošteno, na dobrim poslovnim običajima zasnovano ponašanje trgovca ili od toga odstupa”, kaže za "Vijesti" poznati beogradski advokat Dušan Stojković

Oni navode da im je taj pravni put omogućen zakonom i da će se boriti da uvijek bude otvoren:

“Kako bi svi koji zloupotrebljavaju svoja prava na štetu drugih za to snoslili posljedice u skladu sa zakonom. Smatram da je to dobro i za Vijesti i za cijelu Crnu Goru, za njeno tržište i njen informativni prostor”, navodi Stojković.

Zastupnik televizije “Pink M” Radovan Božović kazao je da prigovor nema osnova jer je Osnovni sud nadležan, samim tim što je prihvatio spor. Međutim, ostavio je sudiji da donese odluku o odlaganju ročišta.

Rašović je odlučio da se spor odloži za 4. maj, kako bi utvrdio da li će uzeti predmet ili izazvati sukob nadležnosti.

U obrazloženju odluke sutkinje Dijane Raičević od 25. februara, navedeno je da pravni osnov štetnih radnji koje je prouzrokovao Pink predstavljaju odredbe Zakona o medijima, a ne Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Za skoro dvije godine koliko je trajao postupak u Privrednom sudu saslušani su brojni svjedoci i pregledane isprave i video-zapisi, da bi se postupak vratio na početak.

Bonus video: