Sporne komunalije za Hotel "Crna Gora"

Ministarstvo odbilo da izda upotrebnu dozvolu “Hiltonu”
195 pregleda 1 komentar(a)
Hotel Hilton, Foto: Luka Zeković
Hotel Hilton, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.03.2017. 18:54h

Ročište u sporu između Glavnog grada i Hotela „Crna Gora“, odnosno sadašnjeg hotela „Hilton“, odloženo je za narednu sedmicu, jer je sudija Privrednog suda Blažo Jovanić bio odsutan.

Glavni grad je ranije podnio tužbu protiv nekadašnjeg hotela „Crna Gora“ zbog neplaćenih komunalija.

Spor je nastao zbog neizgrađenih solarnih panela na hotelu, na osnovu kojih je, shodno tada važećim odlukama, hotelu „Crna Gora“ bila umanjena naknada koju je trebao platiti gradu za komunalije .

„Vijesti“ nezvanično saznaju da zbog nedostavljanja dokumentacije koja potvrđuje da su paneli postavljeni, Agencija za izgradnju i razvoj grada nije dala potvrdu o izmirenim obavezama investitora prema Glavnom gradu. Zbog navedenog, investitor bi morao doplatiti oko 700 hiljada eura, za koliko su mu bile umanjene komunalije .

S obzirom na to da potvrda o izmirenim dugovanjima nije dostavljena, Direktorat za građevinarstvo Ministarstva održivog razvoja i turizma, krajem prošle godine, je odbio da izda upotrebnu dozvolu za novosagrađeni hotel „Hilton“, u vlasništvu biznismena Žarka Burića.

U dokumentu, koji je ranije objavljen na sajtu ministarstva, navedeno je da je ugovor o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta između Glavnog grada i hotela „Crna Gora“ zaključen 2012. godine.

„U ugovoru je... navedeno da je 'investitor dužan da prije tehničkog pregleda pribavi saglasnost Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice da su na objektu ugrađeni solarni kolektori - paneli kako je definisano projektom i obračunom, što će provjerom utvrditi stručna službe Agencije“, navedeno je u tom dokumentu.

Međutim, nakon što je Glavni grad podnio tužbu, kojom od investitora traži da plati komunalije bez njihovog umanjenja, protivtužbu je podnio hotel „Crna Gora“.

Nadležni hotela se pozivaju na Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata, koji je usvojen 2013. godine, a prema kojem bi hoteli sa četiri ili pet zvjezdica trebalo da budu oslobođeni plaćanja komunalija.

Hotel „Hilton“ je, iako bez upotrebne dozvole, sa radom počeo u septembru prošle godine.

Bonus video: