Majke uputile pismo predsjedniku Parlamentarne skupštine SE

Savković je navela da će danas pozvati predstavnike Delegacije Evropske unije da dođu ispred parlamenta i vide gdje su majke Crne Gore
91 pregleda 0 komentar(a)
Majke, protest, Foto: Boris Pejović
Majke, protest, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.03.2017. 16:13h

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece uputile su pismo predsjedniku Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Pedru Agramuntu, u kojem traže da ih primi na razgovor ili da ih posjeti na platou ispred Skupštine Crne Gore, gdje danonoćno štrajkuju glađu.

One su mu uputile apel za, kako su navele, pomoć u odbrani, Ustavom Crne Gore garantovanih, stečenih prava, u ime više od 21 hiljade korisnica doživotnih naknada po osnovu rođenja troje ili više djece.

„Mjere finansijske konsolidacije koje je Vlada predložila krajem prošle godine dovele su do toga da Skupština Crne Gore usvoji izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, i na taj način značajno umanji doživotne naknade po osnovu rođenja troje ili više djece, koje smo kao korisnice tog prava ostvarile u skladu sa zakonom“, navodi se u pismu.

One su naglasile da je u pitanju stečeno pravo, odnosno doživotna mjesečna naknada ostvarena u zakonitom postupku.

Dodale su da je izmjena Zakona dovela u pitanje pravnu sigurnost više od 21 hiljade korisnica tog prava.

„Naglašavamo da je princip pravne sigurnosti jedan od opštih principa prava Evropske unije koji se temelji na praksi Evropskog suda za ljudska prava i koji podrazumijeva da građani mogu da se oslone na jasno značenje propisa koji regulišu njihova prava, da bi bili u mogućnosti da predvide posljedice koje mogu da proisteknu uslijed poštovanja ili nepoštovanja tih propisa“, kaže se u pismu.

One su navele da u njihovom slučaju, retroaktivno izmjena Zakona i umanjenje naknada predstavlja grubo kršenje Ustava Crne Gore i kršenje principa pravne sigurnosti, koje će imati teške posljedice za korisnice prava na doživotnu naknadu.

„Iz gore navedenih razloga, a u cilju zaštite svog stečenog prava, nekoliko hiljada žena – korisnica doživotne naknade po osnovu rođenja djece iz cijele Crne Gore, već 15 dana danonoćno protestuju ispred Skupštine Crne Gore. Posebno je zabrinjavajuće što nam se za sve ove dane protesta nije obratio niko iz nadležnih institucija, dok smo na drugoj strani izložene omalovažavanju i zastrašivanju“, poručuje se u pismu.

One su navele da im je vlast uklonila šator koji je postavljen da bi se zaštitile od raznih vremenskih nepogoda.

„Prije neko veče na nas je nasrnulo službeno auto, s ciljem da nas zastraši, a koje je zamalo povrijedilo žene koje su stajale na ograđenom dijelu ulice. Na naše insistiranje da se vozač tog službenog auta procesuira, nadležni su ostali nijemi“, kaže se u pismu.

One su navela da su zbog ponižavajućeg i ignorantskog odnosa crnogorskh vlasti bile primorane da radikalizuju protest, tako što je trideset žena iz Koordinacionog odbora žena zaštitnica stečenog prava, koji je organizovao ove proteste, odlučilo da stupi u štrajk glađu koji traje tri dana.

Ovaj dopis predat je i u Skupštini Crne Gore i upućen na i-mejl /e-mail/ adresu Agramunta.

Majke provele još jednu noć ispred Skupštine, Savković: Iscrpljene smo

Oko 30 korisnica naknada za majke sa troje i više djece provelo je još jednu noć ispred Skupštine, gdje od utorka štrajkuju glađu.

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece ispred Skupštine protestuju 15 dana zbog izmjena Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojima im se ta primanja smanjuju.

Članica Koordinacionog odbora Željka Savković rekla je agenciji MINA da su majke iscrpljene, ali da tokom noći nije bilo intervencija hitne pomoći.

Kako je rekla, niko im se od zvaničnika nije obraćao, ni od početka protesta, ni u posljednja dva dana otkad su protest radikalizovale.

Savković je navela da će danas pozvati predstavnike Delegacije Evropske unije da dođu ispred parlamenta i vide gdje su majke Crne Gore.

"Kao zdravstveni radnik iznenađena sam izdržljivošću i istrajnošću majki koje su proteklih noći, u teškim vremenskim uslovima, boravile ispred Skupštine", rekla je Savković.

Bonus video: