Cijena za Šeraton ne važi za građane

Postignuta cijena, visoka za kolašinske prilike, ne može biti orijentir za utvrđivanje osnovice poreza, kaže sekretar za finansije
74 pregleda 3 komentar(a)
Four Points by Sheraton, Foto: Four Points by Sheraton
Four Points by Sheraton, Foto: Four Points by Sheraton
Ažurirano: 15.03.2017. 18:27h

Značajan dio od 123.000 eura, za koliko je Opština Kolašin prodala 131 metar kvadratni zemlje, biće potrošen za poboljšanje planske dokumentacije grada.

To je kazao sekretar za finansije Goran Rakočević, istakavši da postignuta cijena, visoka za kolašinske prilike, ne može biti orijentir za utvrđivanje osnovice poreza na nepokrenosti.

Bojazan da će kupoprodajna cijena od skoro 1.000 eura po metru kvadratnom poslužiti izvršnoj vlasti za udar na standard građana, pokazali su odbornici DPS-a.

“Ukazali smo na neke implikacije te odluke. Pokazali smo zabrinutost da ta cijena, koja je daleko iznad tržišne, eventualno, postane orijentacija za utvrđivanje osnovice poreze na nepokretnosti. Podržali smo odluku, a time i cijenu”, kazao je Đorđije Živković (DPS).

Iz DPS-a zahtijevaju i rebalans budžeta jer je novi prihod veći od 5 odsto ukupnih prihoda planiranih za ovu godinu.

Odbornici te, u Kolašinu opozicione partije, tvrde da je to bio jedini razlog njihovih komentara cijene po kojoj je Opština prodala zemljište, te da su odluku na kraju i podržali.

Bojan Zeković (SDP) saopštio je juče da su komentari iz DPS-a na račun prodajne cijene zemljišta - “tužna zanimljivost”.

“Odbornici DPS-a koji su se vratili u Skupštinu, iz obaveze prema kupcu, žalese da je cijena prvisoka. Da li ste ikada čuli da se prodavac žali da je cijena previsoka? Odbornici su prodavac, donose odluku o prodaji imovine građana, kojom gazduju u njihovo ime. DPS odbornici smatraju da će građani koje predstavljaju previše prihodovati”, napisao je Zeković na Fejsbuku.

On navodi da je DPS, tokom investicionog buma kada je bio vlast, opštinsku zemlju prodavao za po 1, 2 ili 5 eura po kvadratnom metru.

Ima primjera, trvrdi Zeković, “da su parcele kupljene od Opštine za 800 eura kasnije preprodavane za 70.000 eura”. Često “ni ta mizerna cijena nije plaćena Opštini”.

Zemlju kupuje Prva banka jer je to njena obaveza

Iako u ugovoru piše da je kupac opštinskog zemljišta podgorička firma „Silk Resort & Spa”, koja je sada vlasnik hotela Šeraton - nekadašnjeg hotela “Lipka”, parcelu formalno kupuje Prva banka.

Kako je “Vijestima” kazao izvršni direktor firme Stefan Stojanović, banka Aca Đukanovića, kao prethodni vlasnik hotela, obavezala se da pribavi upotrebnu dozvolu za objekat, odnosno da obezbijedi sve uslove za izdavanje tog dokumenta.

“Doparcelizacija parcele koja je u našem vlasništvu je, koliko sam shvatio, jedan od uslova. Dakle, zemljište je kupila Prva banka, od koje smo mi kupili hotel”, kazao je Stojanović.

Bonus video: