Neće mijenjati nabavku ljekova?

FZO je prošle sedmice upozorio Ministarstvo finansija da su složeni i dugi postupci javnih nabavki u zdravstvu doveli do postojanja monopola, značajnog poskupljenja pojedinih ljekova , kao i čestih nestašica
1 komentar(a)
ljekovi, tablete, Foto: Shutterstock
ljekovi, tablete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.03.2017. 21:24h

Mala je mogućnost da će Ministarstvo finansija da prihvati inicijativu Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), po kojoj ljekove i medicinska sredstva ne treba više obezbjeđivati putem javnih nabavki.

Prema riječima nezvaničnih izvora “Vijesti”, promjena načina nabavki u zdravstvu mogla bi dovesti do novih zloupotreba.

Iz Ministarstva finansija, na čijem je čelu Darko Radunović, odgovorili su da je inicijativa FZO stigla u taj resor, ali da će zvaničan stav po tom pitanju da zauzmu nakon detaljne analize predloga i konsultacija sa Ministarstvom zdravlja i stručnim službama.

FZO je prošle sedmice upozorio Ministarstvo finansija da su složeni i dugi postupci javnih nabavki u zdravstvu doveli do postojanja monopola, značajnog poskupljenja pojedinih ljekova , kao i čestih nestašica.

Tražili su promjenu načina nabavke u zdravstvu, za koje takođe važi Zakon o javnim nabavkama. Po novom modelu, koji predlaže FZO, ljekovi i medicinska sredstva nabavljali bi se po Zakonu o zdravstvenom osiguranju.

Iz FZO, na čijem je čelu Sead Čirgić, naglasili su da bi to podrazumijevalo upućivanje javnog poziva za obezbjeđivanje ljekova , na koji se zainteresovani ponuđači mogu javiti pod istim uslovima i unaprijed utvrđenim cijenama.

Naglasili su da je dosadašnji sistem nabavke pokazao loše strane kao što su složeni i dugi postupci, žalbe u svim fazama postupka, kašnjenja u odlučivanju, što je za posljedicu imalo nezadovoljstvo građana.

U inicijativi piše da je dodatni problem postojanje monopola, jer se veliki broj ljekova nudi od jednog ponuđača, čime se neposredno utiče na cijenu.

Kao primjer, naveli su pojedine ljekove koji se često koriste, a čija je cijena od 2014. do 2016. značajno porasla. Tako je cijena povidon joda sa 1,13 eura porasla 2,23, što predstavlja uvećanje za čak 97 odsto, bromokriptin tablete su poskupjele sa 2,01 na 2,94, lendacin sa 9,49 na 13,21, lemod prašak za injekcije sa 13,67 na 21,19 eura...

Bonus video: