U Nikšić sletjelo 20 roda

"Pojava 20 bijelih roda u Nikšiću, nepogrešivog pokazatelja da je stiglo proljeće, svakako nas ohrabruje. Ostaje dilema da li se tu odmaraju nakon dugog puta iz Afrike, te da li će se odlučiti da ipak ostanu ovo ljeto kod nas", saopšteno iz CZIP
70 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2017. 10:43h

U Nikšiću, u blizini tunela Budoš sletjelo je 20 bijelih roda (Ciconia ciconia). Riječ je o potvrđenoj informaciji dvojice ornitologa iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, kojima ovaj prizor nije bio neuobičajen, saopšteno je iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

"Za nas ovaj podatak je nada da će se svake naredne godine, pojavljivati sve veći broj roda, jer Crna Gora ima idealna staništa za ovu vrstu. Međutim uprkos odličnim uslovima, rode su nas u kontinuitetu zaobilazile 116 godina. Za ovakvu rekaciju bio je kriv čovjek. Istorijski podaci ukazuju da je gotovo 60 parova gnijezdilo u dolini rijeke Bojane, kao i na Skadarskom jezeru, međutim da su svirepo ubijane, a da su im se gnijezda sa krovova kuća nemilosrdno rušila", navodi se u saopštenju CZIP.

Dodaju da u želji da pomognu oporavak populacije bijelih roda u Crnoj Gori, u saradnji sa EPCG, CZIP je prošle godine započeo pilot projekat oporavka ove vrste u Crnoj Gori.

"Pojava 20 bijelih roda u Nikšiću, nepogrešivog pokazatelja da je stiglo proljeće, svakako nas ohrabruje. Ostaje dilema da li se tu odmaraju nakon dugog puta iz Afrike, te da li će se odlučiti da ipak ostanu ovo ljeto kod nas. Iako je u Crnoj Gori prošle godine evidentirano svega šest jedinki, globalna populacija bijelih roda (Ciconia ciconia) je stabilna, pa čak i u porastu i procjenjena je na preko 700.000 jedinki, dok evropska populacija broji do pola miliona odraslih jedinki", zaključuje se u saopštenje CZIP.

Galerija

Bonus video: