Kuće bez uslova da budu useljene

“U želji da se nađe rješenje, krajem 2016. godine tenderom su angažovali firmu koja nije uradila projekat uređenja terena sa predračunom radova, za šta je potrebno oko 40.000 eura. Odbornici u lokalnom parlamentu trebalo bi da se izjasne da li će Opština sama snositi te troškove, ili će ih podijeliti sa HELP-om”, objašnjava Peulić
1 komentar(a)
romi Novi, Foto: Radio Jadran
romi Novi, Foto: Radio Jadran
Ažurirano: 13.03.2017. 21:00h

Romi koji više od 25 godina žive u nelegalnom naselju na Šištetu u Igalu još ne mogu da usele u za njih izgrađene kuće u Drenoviku, jer nisu uređeni okolni teren i izvršen tehnički prijem, a nedostaje oko 40.000 eura za izgradnju potpornog zida, pristupnog puta, parkinga i ograda.

Opština Herceg Novi i HELP su prije godinu i po potpisali Memorandum o razumijevanju kojim su definisani uslovi gradnje šest montažnih kuća za socijalno ugrožene porodice romske nacionalnosti. Posredstvom njemačkog Ministarstva inostranih poslova, preko Pakta za stabilnost za Jugoistočnu Evropu, odobreno je 176.890 eura za projekat, a Opština Herceg Novi je obezbijedila plac površine 4.217 kvadrata, komunalno opremila lokaciju, izdala odobrenja za gradnju i uplatila dodatnih 5.000 eura za realizaciju projekta i oslobodila investitora plaćanja naknade za komunalno opremanje zemljišta.

Nakon što je izgrađeno šest kuća za osam porodica uslijedila je procedura tehničkog prijema, kada je ustanovljeno da nije urađeno uređenje terena, koje nije ni bilo predviđeno projektom.

Sekretar Sekretarijata za komunalnu djelatnosti i ekologiju Ilija Peulić ističe da je Opština uradila sve što je bilo predviđeno ugovorom za izgradnju kuća u Drenoviku.

“U želji da se nađe rješenje, krajem 2016. godine tenderom su angažovali firmu koja nije uradila projekat uređenja terena sa predračunom radova, za šta je potrebno oko 40.000 eura. Odbornici u lokalnom parlamentu trebalo bi da se izjasne da li će Opština sama snositi te troškove, ili će ih podijeliti sa HELP-om”, objašnjava Peulić.

I direktor NVO HELP u Crnoj Gori Klaus Mok tvrdi da su oni njihove obaveze završili i da to očekuju i od lokalne uprave.

“Do sada nismo imali iskustvo da je za realizaciju jednog takvog projekta potrebno toliko vremena”, kazao je Mok, navodeći da su hercegnovski Romi trebalo da usele u svoje nove kuće još prije godinu.

Direktor NVO „Mladi Romi“ Samir Jaha kazao je da je lokacija parcele na kojoj su izgrađene kuće za Rome imala manjkavosti zbog čega su se i javili problemi koji su iziskivali dodatna sredstva.

“Nadam se da će projekat ubrzo biti završen. Ukoliko do toga ne dođe, nastojaćemo da obezbijedimo donacije kroz druge izvore prihoda”, kaže Jaha.

Za to vrijeme Romi sa Šišteta nastavljaju da žive u nehumanim uslovima, u hladnim i kućama koje prokišnjavaju, blatnjavim dvorištima,…

Iako je srećna što će njena porodica dobiti novu kuću, Senada Ametović koja ima bolesnog trinaestogodišnjeg sina Dejana, kome je ustanovljena cista na mozgu i koji je vezan za krevet, ne krije razočaranje što na useljenje čekaju skoro godinu i po.

U najvećem bokeljskom gradu živi 254 Roma i 25 Egipćana

U najvećem bokeljskom gradu živi 254 Roma i 25 Egipćana. Trećina romskog stanovništva živi u 14 porodica u uslovima ekstremnog siromaštva.

Polovina stambeni status ocjenjuje nepodnošljivim i lošim, pokazala je Lokalna studija stanovanja romske i egipćanske populacije u opštini Herceg Novom, koju je uradio NVO “Romski centar”. Jaha ističe da bi zbog loših uslova trebalo izgraditi i nove stambene objekte za Rome u njihovom naselju u Meljinama.

Primjećuje i da bi ubuduće trebalo graditi mješovita naselja sa većinskim domicilnim stanovništvom, kako bi Romi imali uslove da se socijalizuju i uključe u život šire zajednice i grada.

Zbog planirane privatizacije Institut hoće čistu situaciju

Plac na Šištetu u Igalu od 18.000 kvadrata na kome sada živi desetak romskih porodica pripada Institutu “Dr Simo Milošević”.

Iz Instituta “Dr Simo Milošević” su prije nekoliko godina tražili da Opština nađe rješenje za te porodice, jer žele da u uslovima kada država namjerava da proda većinski paketi akcija te zdravstveno turističke ustanove, investitor ima “čistu” situaciju kada je riječ o imovini Instituta.

Bonus video: