Članovi Savjeta RTCG: Vratili smo povjerenje

Savjet RTCG će u utorak razgovarati sa svim kandidatima
277 pregleda 11 komentar(a)
Mimo Drašković, Goran Đurović, Milan Radović, Foto: Arhiva Vijesti
Mimo Drašković, Goran Đurović, Milan Radović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.03.2017. 19:35h

Savjet Radio-televizije Crne Gore (RTCG) sjutra će intervjuisati sve kandidate za generalnog direktora te medijske kuće, a 21. marta će biti poznato ime prvog čovjeka Javnog servisa.

Za tu poziciju na konkurs je apliciralo 11 ljudi, a članovi Savjeta smatraju da je toliki broj prijavljenih pokazatelj povjerenje u djelovanje tog tijela.

“Javni servis RTCG se oslobađa stega i ljudi prepoznaju i vide šansu. Moja odluka će uslijediti nakon što sprovedemo intervjue i svakako na osnovu planova i biografija kandidata”, saopštio je član Savjeta Milan Radović “Vijestima”.

Njegov kolega Goran Đurović smatra da je broj kandidata znatno veći u odnosu na prethodni izbor generalnog direktora (kada se prijavio samo jedan kandidat), jer je vjerovanje u samostalnost Savjeta poraslo nakon smjene bivšeg generalnog direktora Rada Vojvodića.

“Izbor novog generalnog direktora i odluka Savjeta RTCG pokazaće da li je smjena prethodnog generalnog direktora bila 'incident' ili je konačno u Savjetu RTCG preovladala svijest da ulogu koju je ovom tijelu dao zakon treba koristiti za dobrobit svih građana Crne Gore”, ocijenio je Đurović.

Član i bivši potpredsjednik Savjeta Mimo Drašković kazao je “Vijestima” da ga raduje toliki broj prijavljenih i da će se za novog generlanog direktora glasati na osnovu kvaliteta programa koji su kandidati ponudili, njihovog doživljaja Javnog servisa i profesionalnih referenci. Članovi Savjeta tvrde da će na prvoj sjednici nakon intervjua sa kandidatima - 21. marta, izabrati novog generalnog direktora.

Više nezvaničnih, ali pouzdanih izvora ocijenilo je da je, zbog trenutnog sastava Savjeta RTCG i nedavnih događaja, glavni kandidat dugogodišnji novinar i urednik Vladan Mićunović, koji je trenutno vršilac dužnosti (v.d.) direktora Instituta za medija. Njega navodno na čelu RTCG-a priželjkuju NVO sektor, opozicija i dio vlasti.

Na putu do generalnog direktora najveći konkurenti su mu bivša direktorica Televzije Crne Gore (TVCG) Radojka Rutović i sportski urednik u istom mediju Đorđije Kustudić. Njih navodno priželjkuje veliki dio vladajuće koalicije.

Iako je, tvrde, ostvarila dobre rezultate kao v.d. direktorica, dugogodišnja novinarka RTCG Andrijana Kadija navodno nije ozbiljan konkurent za tu poziciju, iako ima podršku pojedinih članova Savjeta.

Pored njih, za generalnog direktora konkurisali su novinari i medisjki eksperti: Dragan Cvijović, Dubravka Perović, Velizar Sredanović, Dragoljub Šarović, Časlav Vujotić, Goran Sekulović i Zvezdan Vukanović.

Kadija je na čelu Javnog servisa otkad je Savjet smijenio Vojvodića zbog poništenja konkursa za direktora TVCG, ali i zbog privremenog ukidanja emisije “Replika”, čime je prekršen Programsko-produkcioni plan i niza neostvarenih zaključaka tog tijela. Rutović je podnijela ostavku nakon uslovljavanja dijela opozicije da sa DPS potpiše sporazum o formiranju vlade izbornog povjerenja.

Đurović: Biće presudni iskustvo, program rada i rokovi

Đurović tvrdi da će svoj stav o kandidatima za generalnog direktora RTCG donijeti u odnosu na profesionalno iskustvo i program rada, koji su dostavili uz prijavu.

"Kandidati su dostavili programe rada u kojima su manje ili više precizno opisali mjere i rokove u kojima će dovesti do unapređenja programskih sadržaja, unapređenja tehničko-tehnoloških uslova rada i aktivnostima na razvoju ljudskih resursa u RTCG. Pored ovoga, za mene će biti posebno važno u kom vremenskom roku i na koji način kandidat namjerava da RTCG postane televizija kojoj građani najviše vjeruju”, kazao je Đurović "Vijestima".

Bonus video: