Radionica „Tradicija upotrebe kamena": Da se ne zaboravi

Kamen, pravi simbol Crne Gore i cjelokupnog istočnojadranskog priobalja sa zaleđem, u selu Žlijebi, pod Orjenom, ima svoju punu primjenu, tradiciju, ali i budućnost
178 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2017. 15:37h

Oko tridesetak zainteresovanih svih starosnih dobi u nedjelju je učestvovalo na pokaznoj radionici o tradicionalnoj upotrebi kamena u gradnji u selu Žlijebi koji su svojevrsntan muzej tradiconalnog graditeljstva u kamenu.

Kamen, pravi simbol Crne Gore i cjelokupnog istočnojadranskog priobalja sa zaleđem, u selu Žlijebi, pod Orjenom, ima svoju punu primjenu, tradiciju, ali i budućnost.

U pokaznoj radionici, domaćin Nikola Sikimić, sa majstorima, predstavio je jednostavni tradicionalni alat kojeg i danas koristi za vađenje ovog poznatog sedimentnog kamena, kao i same tehnike rada. Slojevita struktura kamena omogućava vađenje ploča različite debljine, u zavisnosti od predviđene namjene. Tanje ploče idu za pokrivanje krovova, koji svejedno moraju da imaju znatno jaču drvenu konstrukciju nego kod pokrivanja crijepom, jer nose višestruko veću težinu. “Samo pokrivanje krova kamenom je vještina koja se prenosi s koljena na koljeno i nažalost ne predstavlja dio modernog graditeljskog umijeća. To je jedno od objašnjenja zašto je suhozid predložen za uvrštenje na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine čovječanstva. Jednostavno, suvomeđe, zidovi kuća, krovovi i ostali oblici gradnje na suvo, opipljive su i neosporne materijalne vrijednosti, ali su samo pola priče bez sačuvanog umijeća njihove izrade i popravke. Zato je jednako važno, održati tradicionalni izgled sela kakvi su Žlijebi, koliko i sačuvati vještinu gradnje u tehnici na suvo”, objašnjava Željko Starčević vd dirtekotor Agencije za zaštitui i razvoj Orjena koji je organizovao manifestaciju.

Po završetku pokazne radionice, čule su se zanimljive ideje, među kojima i ona o obuci nekoliko budućih majstora na samim Žlijebima, koji bi zatim mogli postati jezgro daljeg promovisanja tradicionalne gradnje u kamenu, a kroz demonstriranje znanja u turističkim programima i volonterskim radionicama. Događaj „Selo Žlijebi – tradicija upotrebe kamena“ organizovala je Agencija za razvoj i zaštitu Orjena i konoba Sikimić, kao dio zajedničkog kalendara dešavanja „Zimski gušti na Orjenu“, koji se realizuje uz podršku opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

Galerija

Bonus video: