Od protesta ne odustaju, kuće ne daju

“Ima dosta mještana, koji su u vrijeme protesta na radnim mjestima. Oni su nama, koji smo stalno ispred Vlade dali podršku i naveli da će pokušati da sa posla odsustvuju sat dva, da bi se i pridružili protestima”, saopšteno je iz koordinacionog odbora mještana
8 komentar(a)
Park šuma, Foto: Privatna arhiva
Park šuma, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 13.03.2017. 09:55h

Mještani Park šume u Zagoriču, sa jučerašnjeg okupljanja u tom naselju, poručili su da neće odustati od borbe za domove i svoju egzistenciju.

Istaknuto je da će danas nastaviti sa protestima ispred zgrade Vlade, a juče su animirali i druge mještane, koji do sada nijesu dolazili da to učine.

“Ima dosta mještana, koji su u vrijeme protesta na radnim mjestima. Oni su nama, koji smo stalno ispred Vlade dali podršku i naveli da će pokušati da sa posla odsustvuju sat dva, da bi se i pridružili protestima”, saopšteno je iz koordinacionog odbora mještana.

Mještani su proteste od deset do 16 časova, počeli prošlog ponedjeljka, a najavili su ih do 18. marta.

Vrhovni sud 2012. godine vratio je 125.000 kvadratnih metara u Park šumi Zagorič porodici Vučinić, a nasljednicima Femije Stamatović vraćeno je 160.000 kvadrata.

Brojnim mještanima stigle su presude da zemlju moraju da plate od 35 do 40 eura po kvadratu, a četvoročlana porodica Vlahović nedavno je iseljena iz kuće, jer nijesu imali novca da plate.

Mještani su predali dokumentaciju Vladi, kojom kako tvrde se dolazuju malverzacije, prilikom vraćanja zemlje bivšim vlasnicima i zatražili su reviziju postupka.

Žele platiti, ali po cijeni razumnoj

Mještani su i juče poručili da zemlju, na kojoj su napravili kuće, žele da plate.

“Ne bježimo od te obaveze, ali po cijeni, koja je razumna i na neki podnošljiv rok. To, što je presuđeno da to bude od 35 do 40 eura po kvadratu, nije u redu”, istaknuto je na skupu.

Naveli su da je država dozvolila da naprave domove na tadašnjoj oštinskoj zemlji i da se zbog toga nadležni iz Glavnog grada moraju uključiti u rješavanje problema.