Aco Đukanović prodaje zemlju na Košljunu

Riječ je o zemlji koju je Rađenovićevoj firmi prije deceniju prodala Opština, a zbog sumnje da je licitacija bila namještena, pravosnažno je osuđen i bivši gradonačelnik Budve Lazar Rađenović na tri godine i osam mjeseci zatvora
87 pregleda 0 komentar(a)
Aco Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Aco Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.03.2017. 07:34h

Prva banka oglasila je prodaju 24.796 kvadrata zemlje na vrhu brda Košljun iznad Budve, kompleks koji je zbog duga oduzela budvanskoj firmi SP Luna, neformalnog svjedoka saradnika Vida Rađenovića.

Prodaja je nedavno oglašena na sajtu banke koju kontroliše Aco Đukanović, brat lidera DPS-a i doskorašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Riječ je o zemlji koju je Rađenovićevoj firmi prije deceniju prodala Opština, a zbog sumnje da je licitacija bila namještena, pravosnažno je osuđen i bivši gradonačelnik Budve Lazar Rađenović na tri godine i osam mjeseci zatvora.

Zbog učešća u istim nezakonitostima, Rađenović i zamjenica generalnog direkotra Prva banke Jelica Petričević kažnjeni su sa po pola godine robije.

Opština Budva je na javnoj licitaciji ponudila zemljišni kompleks od ukupno 27.000 kvadrata, koji je kupila SP Luna za 1,4 miliona eura.

Rađenovićeva firma zadužila se kod Prve banke kako bi platila zemlju.

Kasnije, Vido Rađenović je pred tužiocima detaljno ispričao kako je sprovoden nezakoniti plan o kupoprodaji te zemlje...

Iako je nakon namještene licitacije ta zemlja ekspresno prodata palestinskom milioneru Mohamedu Rašidu za 11.100.000 eura, kompleks nikada zvanično nije uknjižen na njegovo ime.

Rašidova firma uplatila je depozit od dva miliona eura kojim je vraćen kredit Prve banke, ali on nikada nije uplatio razliku do kupoprodajne cijene...

Kompanija SP Luna tada se ponovo zadužila kod Prve banke, uzimajući navodno kredit od tri miliona eura a vraćanje tog novca garantovali su istom zemljom koju su prethodno prodali Rašidovoj firmi.

Kredit nije vraćen, pa je Prva banka, kako piše u katastarskoj evidenciji, 2014. godine aktivirala hipoteku i uknjižila se kao vlasnik 24.796 kvadrata.

Preostalih 2.394 kvadrata ostalo je u vlasništvu SP Lune.

Ni time nije okončana zavrzlama, jer je Opština 2015. godine upisala hipoteku na ostatak zemlje zbog neplaćenog poreskog potraživanja.

Rješenjem Sekretarijata za privredu i finansije, u dva navrata je upisivan teret na zemlju SP Lune u ukupnom poreksom dugu od 16.0000 eura.

U slučaju da ne bude izmireno poresko dugovanje, Opština po zakonu ima pravo da aktivira hipoteku i proda zemljište.

Zemljišni kompleks na Košljunu još nije urbanizovan, jer Opština do danas nije izradila planski dokument, iako je još prije pet godina donijela odluku da se sačini lokalna studija Košljun...

I nova opštinska vlast je u planu rada predvidjela završavanje te obaveze.

Banka prodaje i Titeksovo odmaralište

Prva banka oglasila je prodaju nekadašnjeg Titeksovog odmralištata u Bečićima.

Imovinu naspram hotela “Splendid” prije tri godine zbog nevraćenog kredita zaplijenili su od firme Slobodana Šaranovića.

“Vijesti” su nedavno objavile da se prodaje zemljišni kompleks od 11.235 kvadrat na Jadranskoj magistrali, kao i oronule montažne barake, površine 671 kvadrat.

Šaranović je pred beogradskim Specijalnim tužilaštvom optužen da je organizaovao kriminalnu grupu, koja je ubila Nikolu Bojovića, brata vođe zemunskog klana Luke Bojovića i Miloša Vidaković...

Prije desetak godina on je kupio Titeksovo odmaralište, za šta se kod Prve banke zadužio 6.500.000 eura.

Odmaralište koje je godinama služilo za odmor radnika nekadašnjeg podgoričkog tekstilnog giganta, godinama unazad trune i služi kao smještaj brojnim beskućnicima.

Zbog nepoštovanja obaveza, banka je sudski dobila spor i 2014. se uknjižila na odmaralište.

Bonus video: