PORODICA IZ BIH HOĆE INFORMACIJE O PREMINULOM DJETETU

Roditelji 25 godina traže grob bebe liječene u Dječjoj bolnici

Nakon šestomjesečnog liječenja, Hodžići su dobili otpusnu listu i potvrdu o smrti. Iz Pogrebnih usluga tvrde da ne posjeduju podatak o tome da je djevojčica sahranjena na teritoriji Podgorice
305 pregleda 12 komentar(a)
Dječja bolnica, Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dječja bolnica, Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Porodica Hodžić iz Bosne i Hercegovine  25 godina ne zna gdje je sahranjena njihova beba, liječena u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) od maja do novembra 1992. godine.

Njihova ćerka M. H. rođena je ratne 1992. godine - 2. maja u Bileći, odakle je zbog zdravstvenih problema sanitetskim kolima u pratnji medicinske sestre dovedena na liječenje u Dječju bolnicu KCCG.

Novorođenče je  liječeno na Odjeljenju intenzivne njege Dječje bolnice, a nakon pola godine njenim roditeljima je rečeno da je smrt nastupila 30. novembra 1992. godine.

Od tada, prema riječima punomoćnika porodice, advokata Dragana  Smolovića, roditelji bezuspješno pokušavaju da saznaju da li je urađena obdukcija i gdje je sahranjeno njihovo dijete.

Roditelji su, tvrdi Smolović, iz Dječje bolnice dobili otpusnu listu, prema  kojoj je smrt njihovog djeteta nastupila tog dana u 18.45 časova, kao i potvrdu o smrti.

Leš djeteta, kako je pojasnio, nikada im nije predat.

Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) imao je uvid u dokumentaciju, koja pokazuje od čega je bolovala i liječena maloljetna Hodžić.

Navodi se da je novorođenče rođeno u terminu, slabije uhranjeno, sa urođenom srčanom manom. 

U dokumentima je navedeno da je dijete bolovalo od ponavljane obostrane upale pluća, pada nivoa šećera u  krvi produženog trajanja, dječjih grčeva, kao i anemije.

Jedina informacija svježijeg datuma koju otac pacijentkinje Hakija Hodžić trenutno posjeduje je  da njihova ćerka zvanično nije sahranjena na teritoriji Podgorice.

U dopisu preduzeća Pogrebne usluge poslatog 30. januara  2015. godine advokatu, piše da ne posjeduju podatak o sahrani maloljetne  Hodžić.

“Uvidom u dokumentaciju tehničko-operativnog sektora nijesmo  pronašli dokaz (zahtjev za sahranu) o sahrani maloljetne M. H. preminule 30. 11. 1992. godine. Samim tim nemamo ni podatak o mjestu sahrane”, piše u odgovoru  tehničko-operativnog servisa tog preduzeća, koje potpisuje rukovodilac Dejan Osrajnik.

Smolović je  u razgovoru za CIN-CG kazao je da od početka 2015. godine, kao punomoćnik porodice, upućuje zahtjeve i urgencije nadležnim zdravstvenim ustanovama.  Tvrdi da nikakav odgovor još nije dobio.

Advokat  je zahtjevom od 15. januara 2015. godine, tražio od Dječje bolnice da mu dostave podatke da li je rađena obdukcija djeteta i ukoliko jeste, kome je predat leš malodobne djevojčice.

S obzirom da nije dobio odgovor, punomoćnik porodice je 23. marta iste godine uputio urgenciju tražeći podatke, na koju mu nikada nije odgovoreno.

Smolović je pojasnio da se 28. aprila i 1. jula 2015. godine obraćao i Ministarstvu zdravlja, tražeći da se založe da Dječja bolnica KCCG dostavi informacije, ali da mu ni danas niko nije odgovorio na dopise.

Odgovorio je i  da mu je nepoznato kako je tekao oporavak novorođenčeta, kao ni koliko često su roditelji posjećivali bebu tokom šestomjesečnog perioda.

Iz Kliničkog centra godinu bez odgovora

Iz Kliničkog centra u proteklih godinu dana na više puta postavljena pitanja nijesu odgovorili da li je i kada rađena obdukcija  pacijentkinje, šta je pokazala i kome je predat leš djeteta, s obzirom  da preduzeće Pogrebne usluge ne posjeduje podatak o sahrani djeteta. 

Iz te ustanove su saopštili da na poslata pitanja mogu da  odgovore tek kada pribave potrebne informacije. 

Prema informacijama CIN-CG, na čelu tadašnjeg Kliničko-bolničkog centra 1992. godine bio je Đoko Jočić, dugogodišnji predsjednik Ljekarske komore, dok je funkciju direktora Dječje bolnice pokrivao doktor Trifun Mujović.