Budva: Kasa opštine prazna, a mogli da naplate 100 miliona eura

“Od osnivanja Službe, naplaćivano je 30 do 40 odsto manje novca od predviđenog”
160 pregleda 15 komentar(a)
Budva, Foto: Shutterstock
Budva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.03.2017. 20:54h

Gotovo stotinu miliona eura vrijedni su ugovori kojima je Opština Budva u posljednjih šest godina obavezala investitore da plate komunalije za izgradnju stanova, vila, hotela i poslovnih kompleksa.

To proizilazi iz dokumenta koji su juče objavljeni na sajtu Opštine, kojim je nova lokalna vlast učinila javnim sve ugovore koje je od 2011. do marta 2017. zaključila Služba za naplatu komunalija.

Sudeći prema ugovorima, mnogo investitora obavezu je platilo putem cesija i asignacija, odnosno izmirivali su se dugovi koje je Opština imala prema brojnim povjeriocima - od izvođača radova, do zaposlenih u opštinskim preduzećima koji platu primaju iz budžeta.

V.d. šefa Službe za obračun i naplatu komunalija Nino Kaluđerović tvrdi da je godinama naplaćivan 30 do 40 odsto manje od predviđenog iznosa.

On je precizirao da je lani, po osnovu komunalija, prihodovano nešto više od polovine od zacrtanih 11 miliona eura.

“Takav trend neostvarivanja planiranog traje od osnivanja Službe, odnosno naplaćivano je 30 do 40 odsto manje novca od predviđenog. Zabrinjavajući podatak je da je prošle godine, koja je bila izborna, najviše novca naplaćeno od građana, čak 91 odsto, a pravna lica su ostvarila uplatu od 29 odsto od planiranog. Planiramo da ove godine od komunalija ostvarimo prihod od 8,2 miliona eura“, kazao je Kaluđerović.

Prema dokumentaciji, samo tokom 2012. godine vrijednost zaključenih ugovora iznosila je 27.619.245 eura, a iznos je 2014. bio i veći.

Gradonačelnik Dragan Krapović ocijenio je da je objavljivanje dokumenata samo jedno u nizu ispunjenjenih obećanja nove vlasti - da će raditi transparentno.

“U proteklom periodu bilo je dosta spekulacija, kulouarskih priča, pogotovo o ugovorima o komunalijama koji su zaključivani. Donijeli smo odluku da objavimo sve ugovore koje je opštinska Služba od svog osnivanja zaključila. Naš rad će biti otvoren“, kazao je Krapović na konferenciji za novinare.

Na konferenciji za medije je saopšteno da su poslovno-stambeni kompleksi „Harmonija“ na Zvali, „Nivel” na gradskoj zaobilaznici, te kompleks zgrada iza Autobuske kompnije „MCC inžinjering“, koji su uveliko useljeni, nemaju zaključene ugovore o komunalijama, jer još nijesu predali zahtjeve za upotrebnu dozvolu.

“Onoga momenta kada budu predali dokumentaciju za dobijanju upotrebne dozvole, biće naplaćene komunalije“, istakao je Krapović. V. L.

Bonus video: