Obezbijeđeno milion eura za zaštitu stočnog fonda

Iz MPRR-a podsjećaju da su poljoprivredni proizvođači u Crnoj Gori, zbog pojave tih bolesti prošle godine pretrpjeli velike štete
65 pregleda 0 komentar(a)
krave, poljoprivreda, Foto: Arhiva Vijesti
krave, poljoprivreda, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.03.2017. 17:42h

Vlada Crne Gore obezbijedila je oko milion EUR za program vakcinacije stočnog fonda, u cilju prevencije bolesti “kvrgava koža goveda” i “plavi jezik” u 2017. godini.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR) saopšteno je da su te bolesti prošle godine crnogorskim stočarima prouzrokovale značajne gubitke, a državi trošak, u ukupnom iznosu od skoro dva miliona eura.

Navodi se da je Vlada na sjednici u petak odlučila da za te svrhe obezbijediđ 845 hiljada EUR, a da je Evropske komisija (EK) donirala 140 hiljada eura.

Kako su kazali vakcinacija će za poljoprivredne proizvođače biti besplatna.

Iz MPRR-a podsjećaju da su poljoprivredni proizvođači u Crnoj Gori, zbog pojave tih bolesti prošle godine pretrpjeli velike štete.

"Na preko 1.000 gazdinstava, izgubljeno je više od 600 grla goveda i oko 5.000 ovaca. Pored direktne štete, stočari su pretrpjeli i indirektnu, gubitkom proizvodnje, očekivane dobiti i poremećajima tržišta, a država je imala značajne troškove za bezbjedno uklanjanje uginulih životinja i ostale mjere koje su sprovođenje na suzbijanju bolesti", kaže se saopštenju.

Ističe se da je Vlade odlučila da sprovede vakcinaciju kao preventivnu mjeru, nakon analiza u skladu sa preporukama međunarodne organizacije za zdravlje životinja i eminentnih evropskih i svjetskih institucija.

"Zbog svega toga Vlada Crne Gore je još krajem prošle godine preduzela aktivne korake na prevenciji i suzbijanju ovih bolesti usvajanjem Plana preventivnih mjera za suzbijanje bolesti kvrgave kože, plavog jezika i drugih potencijalno opasnih zaraznih bolesti u 2017. godini, koji je Vlada usvojila 29. decembra 2016. godine", ističu iz MPRR-a.

Kako podsjećaju na inicijativu ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutina Simovića Crna Gora je početkom godine bila domaćin regionalne konferencije, na kojoj su učestvovali predstavnici nadležnih ministarstava, državnih i stručnih institucija iz regiona, kao i predstavnika EK, sa ciljem pronalaženja zajedničkog modela za pravovremenu i efikasnu borbu i eliminisanje ekonomskih gubitaka koji su pogodili cijeli region.

Navodi se da su i stočari su, sa pravom, bili zainteresovani da li će imati podršku države u borbi protiv ovih bolesti koje ne poznaju granice i od kojih se teško mogu samostalno zaštititi.

Ističe se da je MPRR nabaviti vakcine, nakon čega će veterinari, zajedno sa stručnim službama Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i službama Ministarstva vakcinisati krupnu i sitnu stoku.

"O svim potrebnim detaljima programa vakcinacije, nadležne službe Ministarstva će blagovremeno informisati stočare", poručili su iz MPRR-a.

Bonus video: