Medenica: Zar da nam zbog odluka prijete

Predsjednica Vrhovnog suda: Radi se na izmjeni Zakona o sudovima, jer postoje problemi u primjeni, ocjenjivanju sudija
11 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.03.2017. 16:50h

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica podržala je izmjene Krivičnog zakonika, kojim bi se mogle uvesti i zatvorske kazne za kritikovanje rada sudova i tužilaca.

„Uvijek sam bila za to da se zaštiti samostalnost i nezavisnost sudske funkcije i pojedinačno nosilaca te sudske funkcije, pa makar to bila i nova kodifikacija krivičnog djela.

U zadnje vrijeme je prepoznatljivo da izostaje kritika, a sve više se potencira kritizerstvo. Nijesu sudije protiv kritike, ona uvijek dobro dođe ako je osnovana i ako ima iza sebe zdravu osnovu. Međutim, kritizerstvo i prijetnje kakve sada dobijamo da će se ukoliko sud presudi i njima suditi, dozvolite da je to direktni atak na samostalnost i nezavisnost i sudske vlasti i nosilaca sudske funkcije“, kazala je Medenica “Vijestima” u Rožajama, gde je učestvovala u radu kolegijuma sudija Osnovog suda.

Ministarstvo pravde spremilo je Nacrt izmjena KZ-a kojim uvodi novčane i zatvorske kazne za kritike nosilaca pravosudnih funkcija, s tim da će sudovi cijeniti da li su one u službi javnog interesa, nauke i umjetnosti ili su zlonamjerne.

Ministarstvo pravde je promijenilo spornu odredbu KZ-a nakon javne rasprave, na kojoj je dio civilnog sektora ocijenio da bi uvođenje poruge značilo ograničavanje slobode izražavanja.

Vrlo je teško, ocijenila je Medenica, u malim sredinama nositi se sa lokalizmom i ostati samostalan i nezavisan a još ne biti zaštićen u bilo kojem smislu od onoga što se zove kritizerstvo.

„Mi smo nažalost izgradili vještinu kritike, bolje da se vratimo vještini rada i da ostvarujemo rezultate. Manimo se kritizerstva, prihvatimo adekvatnu i kvalitetnu kritiku jer ona svakome pomaže i mislim, ako se postavi na pravim osnovama ovako kodifikovano krivično djelo samo će doprinijeti još boljoj i kvalitetnijoj pravdi i potpunoj nezavisnosti sudija i sudske grane vlasti“.

Medenica je kazala da se radi na izmjeni Zakona o sudovima jer postoje problemi u primjeni. To je, između ostalog, kako je kazala, dug period za popunjavanje nedostajećih sudija u osnovnim sudovima i ocjenjivanje sudija.

„Oni vrijednosni sudovi kao kvalitet i kvantitet nemaju toliko značaja u ocjenjivanju koliko imaju neki drugi, na primjer magisterijum ili doktorat. Imamo doktora pravnih nauka koji su nikakve sudije. Imamo sudiju koji je diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom sa izvanrednim rezultatima u radu, a on u tom dijelu ocjenjivanja nikada ne može da stigne u ocjene onoga ko ima magistraturu iza sebe“, kazala je Medenica.

Ona je objasnila da se promjenom zakona želi dati prednost kvalitetu i kvantitetu „što u biti čini kvalitet sudijskog postupanja“ u odnosu na ono što se zove nadgradnja posebnim obrazovanjem.

Bonus video: