Arapi ne daju 2,5 miliona eura za komunalije

Zbog toga što nisu postigli dogovor sa Opštinom o dinamici isplate oko 2,5 miliona eura, država obustavila postupak izdavanje građevinske dozvole...
0 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 11.03.2017. 14:59h

Opština Tivat lani je prihodovala 1.514.986 eura na osnovu komunalija za građevinsko zemljište iako je budžetom planirano da se u kasu slije više od četiri miliona.

Drastično manji prihod posljedica je spora Opštine i investitora čije se ime ne pominje u izvještaju Direkcije za investicije, a “Vijesti” nezvanično saznaju da je riječ o kompaniji Adriatic Marinas-Porto Montenegro.

Firma čiji je vlasnik od lani investicioni fond ICD iz Dubaija, navodno, odbija da plati oko 2,5 miliona eura za novi veliki rezidencijalno-poslovni objekat - drugu fazu takozvanog Regent Pool Club Residences.

Zbog toga što nisu postigli dogovor sa Opštinom o dinamici isplate oko 2,5 miliona eura, koliko bi trebalo da izmire komunalija za objekat sa 94 ultraluksuzne smještajne jedinice, Ministartstvo održivog razvoja i turizma (MORT) početkom januara je prekinulo postupak izdavanja građevinske dozvole Porto Montenegru.

Prošlogodišnji prihod Opštine od komunalija je za oko 1,1 miliona eura manji od ostvarenog u 2015. godini, u kojoj je takođe planirano oko 4 miliona eura po tom osnovu.

Problem sa prihodima od komunalija u gradu u kojem se realizuju najveće strane investicije u Crnoj Gori, poklopio se sa sprovođenjem novih zakona o gradnji objekata, kojima je Vlada, “u cilju stvaranja podsticajnog ambijenta za investitore“, potpuno oslobodila te obaveze ili drastično smanjila iznose komunalija za hotele i druge luksuzne turističke objekte.

U izvještaju Direkcije za investicije koja obračunava i naplaćuje komunalije, stoji da je lani od fizičkih lica naplaćeno 461.693 eura, a od preduzeća 1,05 miliona.

Preduzeća su lani uplatila 356.625 eura obaveza po osnovu dospjelih rata za ugovore o obračunu komunalija iz 2015.

Prošle godine su zaključena ukupno 63 ugovora Opštine i investitora o naplati komunalija.

“Od toga je na osnovu 62 ugovora realizovana naplata i izdata potvrda o plaćenoj naknadi, dok će se naplata po osnovu jednog ugovora izvršiti nakon rješenih imovinsko-pravnih odnosa između investitora i Opštine Tivat“, piše u izvještaju Direkcije, ali se ne navodi ime investitora.

Porto Montenegro do sada je redovno plaćao komunalije.

Nakon izbijanja afere “Regent“ 2015. godine, u kojoj se ispostavilo da im je obračunat nezakoniti popust na komunalije od više od milion eura, a što su oni naknadno izmirili, menadžment Porto Montenegra je „okrenuo ploču“ u odnosima sa lokalnom upravom.

Pozvavši se na ugovor između svog bivšeg vlansika - ofšor firme „PM Securities“ i Vlade o prodaji Arsenala iz 2006. godine, oni su zatražili da im se komunalije više ne obračunavaju i naplaćuju sve dok se u Porto Montenegru ne sagradi onoliko ukupne površine objekata koliko je bilo u nekadašnjem vojnom brodogradilištu Arsenal, koje je svojevremeno platilo komunalije za industrijske zgrade.

U Opštini nisu htjeli da pristanu na to, smatrajući da se nekadašnji jednostavni industrijski objekti, skladišta, čak i nastrešnice koje Porto Montenegro pokušava da unese u obračun, ne mogu mjeriti sa luksuzom marine za superjahte.

Korlet i Marković razgovarali, hoće li Vlada potpisati oprost komunalija?

Porto Montenegra nedavno je Opštini, ipak, platio komunalije za izgradnju “toplog mosta“ - zatvorene pasarele duge 11,7 i široke 4 metra, koja će povezati sjevernu fasadu hotela “Regent” i u međuvremenu izgrađenu prvu fazu objekta Regent Pool Club Residences.

Građevinsku dozvolu za pasarelu, MORT je izdao 3. marta. Izvršni direktor Porto Montenegra Oliver Korlet sastao se prije tri dana sa premijerom Duškom Markovićem, nakon čega je saopšteno da će „Vlada podržati nove investicije u Porto Montenegru“.

Ostaje da se vidi da li će i ko od zvaničnika Vlade eventualno potpisom stati iza oslobađanja Porto Montenegra od obaveze da Opštini Tivat plati oko 2,5 miliona eura komunalija za drugu fazu „Regent Pool Club Residencesa“.

Bonus video: