U Podgorici obučavaju 100 pilota iz Libije

Pilotska škola je već obučila pilote iz Crne Gore, Rusije i Italije
649 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2017. 14:32h

U Pilotskoj školi kompanije „Airways Aviation Academy“ na sportskom aerodromu Ćemovsko polje u Podgorici u toku je obuka prve grupe od 11 studenata iz Libije, koji prolaze početni pilotski kurs.

Riječ je o dijelu od 100 polaznika iz Libije koji će tokom narednih godina sticati početna pilotska znanja, a to je dio posla vrijednog preko 10 miliona eura koji je konzorcijum „Airways Aviation“ australijskog biznismena Romija Havata, sklopio sa Vladom Libije. „Imamo ugovor sa Vladom Libije i odlučili smo da 100 studenata pošaljemo u našu Pilotsku školu, dok će ostatak kandidata biti obučavan u u Velikoj Britaniji i Španiji,” kazao je „Vijestima“ Romi Havat. On je već nekoliko godina prisutan u Crnoj Gori, gdje pored Pilotske škole u Podgorici, u Porto Montenegru u Tivtu ima i ekskluzivnu turističku agenciju „Discover Montenegro“ koja pruža usluge helikopterskog i avio-čartera, kao i iznajmljivanja 41-metarske jedrilice „Riana“.

Iz Tivta lete njegova dva helikoptera tipa sa turistima na čarter i panoramske letove, dok je nedavno pojačana i flota Pilotske škole „Airways Aviation Academy“ u Podgorici sa dva dodatna klipna aviona za obuku pilota tipa „cessna 172 skyhawk“.

„Trenutno imamo tri „cesne 172“ u Podgorici, a tokom aprila i maja flota će biti ojačana sa još četiri moderna klipna aviona za obuku pilota tipa „diamond DA-40“. Zavisno od broja studenata koji budu dolazili iz Libije i dinamike obuke, moguće je da će nam narednih mjeseci zatrebati još dodatnih 8 do 10 aviona,“ kazao je Havat.

Crna Gora je zbog preovlađujućih meteo-prilika odlična destinacija za obuku pilota , pa je u Golubovcima decenijama bio jedan od najvećih centara za obuku vojnih pilota u nekadašnkoj SFRJ.

Havat ističe da se obuka u Pilotskoj školi „Airways Aviation Academy“ u Podgorici obavlja u skladu sa najstrožim evropskim EASA standardima.

Galerija

Bonus video: