Spaić: Ovo je kriminalizacija klevete sudija i tužilaca

Spaić: U ovom trenutku takva norma je preuranjena imajući u vidu stepen demokratičnosti crnogorskog društva
74 pregleda 2 komentar(a)
Sud, suđenje, presuda
Sud, suđenje, presuda
Ažurirano: 09.03.2017. 20:20h

Profesorica Pravnog fakulteta Aneta Spaić ocijenila je da izmijenjeni član Nacrta Krivičnog zakonika o poruzi pravosudnih organa, u stvari predstavlja ponovno kriminalizovanje klevete ukinute 2012. godine.

“Predloženi tekst, ipak, jeste kriminalizacija klevete i to u odnosu na specifičnu kategoriju lica, odnosno na nosioce pravosudnih funkcija. Vjerujem da je u ovom trenutku takva norma preuranjena imajući u vidu stepen demokratičnosti crnogorskog društva”, rekla je ona za RTCG, navodeći da je ranije kleveta prerano dekriminalizovana.

Direktorica Direktorata za pravosuđe Ministarstva pravde Marijana Laković Drašković je u emisiji “Replika” javnog servisa, u ponedjeljak, pročitala kako iznosi sporni član izlaganja poruzi, nakon javne rasprave.

On je modifikovan pošto je dio javnosti ocijenio da je zabrana kritika rada sudova i tužilaca, uz zaprijećenu zatvorsku kaznu, udar na slobodu javne riječi.

U tekstu ostaje odredba da će se novčano ili kaznom zatvora do šest mjeseci kazniti ko zloupotrijebi slobodu izražavanja i vrijeđa sud ili tužilštvo. Kako je objasnila Laković Drašković, dodat je stav koji glasi: “Neće se kazniti za ovo djelo ako je ono učinjeno u okviru ozbiljne kritike u naučnom, književnom ili umjetničkom izrazu ili vršenje novinarskog poziva uz dužnu novinarsku pažnju, ako se iz načina izražavanja i drugih okolnosti vidi da to nije učinjeno u namjeri omalovažavanja ili ako dokaže istinitost svog tvrđenja ili da je imao ozbiljnog razloga da povjeruje u istinitost onoga što je iznosio ili prenosio.”

Advokat Goran Rodić saglasan je da se na ovaj način ponovo uvodi verbalni delikt. “Zastrašivanje napadom na slobodu je jedan od klasičnih odblika terorizma... Nacrt je teroristički akt,” rekao je Rodić ranije u “Replici”.

Bonus video: