Za osnovce manje gradiva od jeseni, plate nastavnika ostaju iste

Fond časova biće smanjen za 19, ali nastavnici ne moraju brinuti da će zbog umanjene norme imati manje plate
80 pregleda 10 komentar(a)
OŠ Štampar Makarije, Foto: Luka Zeković
OŠ Štampar Makarije, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.03.2017. 19:43h

Ukoliko Nacionalni savjet za obrazovanje sredinom mjeseca usvoji izmjene nastavnog plana za osnovce, oni će od septembra imati manje gradiva .

Uprkos manjem fondu časova, plate njihovih nastavnika ostaće iste, saznaju “Vijesti”.

Zavod za školstvo planira da ukupan fond smanji za 19 časova, sa sadašnjih 225 na 206 i to u drugom i trećem ciklusu (od četvrtog do devetog razreda), ali predmetni nastavnici ne moraju brinuti da će zbog umanjenja norme imati manje plate.

Ovakva odluka je uslijedila nakon što je ministar prosvjete Damir Šehović nedavno odbio da potpiše ranije predloženi nastavni plan koji nije ostavljao prostora za dodatne i dopunske časove i druge nastavne i vannastavne aktivnosti, saznaju “Vijesti”.

On je tada zatražio od ZZŠ da inovira plan i za bar 10 odsto smanji opterećenje učenika.

To znači da će učenici u sedmom, osmom i devetom razredu četiri dana tokom radne sedmice imati pet, a samo jednom šest časova.

“Stav je da đacima treba ostaviti vremena za dodatne i dopunske časove i druge nastavne i vannastavne aktivnosti. To je bilo gotovo nemoguće prema aktuelnom nastavnom planu, a ta vrsta nastave uglavnom je izvođena subotom.

Sa druge strane, plan je da zarade nastavnika ostanu na istom nivou. Na taj način bi i oni imali motivaciju da kvalitetnije rade”, kaže izvor iz ZZŠ.

Od nastavnika će se, ističu iz Zavoda, očekivati da doprinesu kvalitetu obrazovanja, kako bi naši osnovci postizali bolje rezultate, između ostalog, i na PISA testiranju.

ZZŠ u predlogu plana stavlja akcenat na izučavanje stranih jezika. Tako će se engleski izučavati od početka školovanja, a drugi strani jezik izučavaće se od šestog razreda- dva časa nedjeljno.

Prema nezvaničnim informacijama, u drugom i trećem ciklusu biće smanjeno gradivo iz matematike, istorije, geografije, biologije, hemije.

“Biće izvršena i revizija izbornih predmeta”, dodaju iz Zavoda.

Udžbenici od naredne školske godine

Prema nezvaničnim informacijama “VIjesti” udžbenici koji će pratiti inovirani nastavni plan, biće završeni do septembra 2018.

“Zavod će dati instrukcije nastavnicima koji dio gradiva ne treba da predaju. Procedura izrade novih udžbenika traje, pa ćemo ih pripremati temeljno”, kaže izvor “Vijesti”.

Bonus video: